OTTHONKA

10 remek ötlet, amitől a legkisebb kert is gyönyörű lesz

Pici kertben is kiélheted a kreativitásodat! Telerakhatod élettel: virágokkal, dísznövényekkel, termeszthetsz zöldségeket is, és akár tavad is lehet. Mutatunk néhány tuti tippet, hogy kiskertedből fantasztikus birtokot varázsolhass!
  • Szerző: Ripost

Sokan lemondanak a kerttervezésről, arra hivatkozva, hogy túl kicsi ahhoz az udvaruk- aztán lebetonozzák az egészet, vagy simán gyepesítik. Pedig pici kertekre is nagyon jó megoldások léteznek: ki lehet alakítani sütögetős részt, kis zugokat, ahol el lehet bújni olvasni, vagy akár ültethetsz virágokat is! Mutatjuk a legegyszerűbb és legolcsóbb tippeket!

1. Kis kertben is elfér egy tavacska!

Ha egyhangú a kerted, eszméletlenül feldobja egy pici tó csobogóval, vízinövényekkel, és nem is túl drága elkészíteni. Területe legalább 10 négyzetméter kell legyen, és figyelj arra, hogy félárnyékban, körüljárható helyre kerüljön.

2. A tégla csodákat tesz a kerteddel!

A grillező, vagy kiülős részt érdemes leburkolni vele, de a közlekedőutakon is jól mutat. Használhatunk más szabadtéri burkolatot is, de a bontott vagy szeletelt téglánál aligha találunk olcsóbbat. Ráadásul természetes hatású is, és jól mutat.

3. Szórj kavicsot, zúzott követ az ágyások közé

Mivel elüt a színe a zöld növényektől, a váltakozó árnyalatok optikailag növelik a teret. Növényekkel törhetjük meg az egyhangúságot, a kövirózsa például kifejezetten szereti a kavicsos talajt.

4. Használjunk négyzetes formákat

A hosszúkás vagy ovális ágyások, pihenőhelyek összenyomják a teret. Érdemes megemelni a kert különböző részeit, például lehet magasabban a dísznövényes rész, mint a kiülős; ezzel nagyobbnak látszik a tér.

5. Csak óvatosan a térelválasztókkal!

Ha osztott a tér, nagyobbnak és komfortosabbnak érezzük a kertünket. Viszont érdemes olyan térelválasztót felállítani, ami nem zárja el teljesen a fényt, valamennyire átlátunk rajta - kivéve, ha a kíváncsi tekintetek ellen akarunk védekezni.

6. Lugas, hogy több legyen a zöld

Mivel pici a kertünk, nem fér bele annyi növény, amennyit szeretnénk. Érdemes futónövényeket beszerezni, és lugast építeni. Nagyon hangulatos, és hasznos is.

7. Nincs hely ültetni? Haladj felfelé!

Érdemes ugyanazt az elvet betartani, mint kis lakásokban: felfele kell terjeszkedni. Ehhez kialakíthatsz emeletes teraszokat: terméskőből, téglából is készítheted, de vehetsz készen is. Nevelheted a palántáidat is függőlegesen: hidd el, nem fogják bánni!

8. Akassz növényeket mindenhova!

A futónövények nagyon jól mutatnak lógós kaspóban, és helyet is spórolhatsz így: akár egymás alá is teheted őket, és locsolni is sokkal könnyebb lesz!

9. Játssz a színekkel!

Minél több színed van, annál nagyobbnak tűnik a tér. Ültess különböző virágokat, sötétzöld levelű növények mellé világosat, törd meg az egyhangúságot kaviccsal, járdával, lépcsőkkel, sziklákkal.

10. Könnyű, kicsi bútorok

Pici kertbe nem érdemes hatalmas padokat, asztalokat építeni, mert nem férsz el tőlük. Vegyél kicsi, hordozható, ideális esetben összecsukható bútorokat, amiket bárhol használhattok, ha vendégek jönnek, vagy a családdal kint szeretnétek ebédelni.

És ezeket olvastad már?