tóth gabi
A reggeli kávé hírneve sokat javult az elmúlt években. Egyre több kutatás igazolja, hogy ez az ital egyáltalán nem egészségtelen, sőt, kimondottan jót tesz a testednek. Néhány apróság miatt valószínűleg mégsem hozod ki belőle a legtöbbet.
A reggeli kávé a legtöbbünknél kihagyhatatlan napindító szertartás. Szerencsére már az egészségünkért sem kell aggódni miatta, egyre több vizsgálat mutatja ki, hogy a testünk jól reagál a rendszeres kávéfogyasztásra. Tele van egészséges, antioxidáns hatású vegyületekkel, az izmokra és a csontrendszerre jól ható magnéziummal, és a vérképzésben szerepet játszó B5-vitaminnal.
Ám ha ki akarod hozni a legtöbbet a reggeli kávé egészségvédő hatásából, ne hagyatkozz a megszokásra. Ha ugyanis elköveted ezeket a hibákat, könnyen lehet, hogy a kávéd nem lesz olyan egészséges, amilyennek hiszed. Mutatjuk, mi az, ami árt.
Egy kiskanálnyi cukor vagy egy kockacukor még elmegy, de reggeli kávé gyanánt ne igyál habos, ízesített szirupokkal édesített kávécsodát. Ezekben ugyanis önmagukban csaknem annyi a cukor, amennyit az ajánlások egész napra tanácsolnak. A legjobb lenne, ha egy nap, az élelmiszerek rejtett cukortartalmát is beleértve, nem fogyasztanál többet hat teáskanál cukornál – egy ilyen habos, édes kávéban már reggel többet veszel magadhoz ennél.
Egyes kutatások szerint az édesítőszerek sem sokkal egészségesebbek a cukornál. A fahéj viszont képes az édes íz illúzióját kelteni a kávéban, és antioxidáns tulajdonságainál fogva egészségesebb is, mint a cukor. A cukormentes szója-, mandula- és zabtej is képes kicsit enyhíteni a reggeli kávé keserűségét, az igazán merészek pedig egy kis chilivel bolondíthatják meg az italukat.
A sovány tej vagy növényi tej enyhíti a reggeli kávé keserűségét és savasságát. Ezzel nincs baj, ám ha olyan tejport vagy tejszínt vásárolsz, amelyben sok a telített zsír, máris egészségtelenebbé tetted a kávét. A telített zsírsavak rendszeres fogyasztása ugyanis veszélybe sodorhatja a szív- és az erek egészségét. A növényi kávéízesítő porok és növényi tejek viszont általában egészséges, egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírsavakkal vannak tele, amelyek szívvédő hatásukról ismertek.
Ha törökösen, zaccosan szereted a kávét, akkor van egy rossz hírünk. Ha nem szűröd le a kávét, nem engeded, hogy a szűrő az útjába álljon a „rossz”, LDL koleszterint tartalmazó olajoknak és vegyületeknek. A divatos french press sem a legjobb módszer a kávé elkészítésére – sokkal jobb, ha egyszerű papír kávéfiltert használsz.
A kávébab minőségére és tárolására érdemes nagyon ügyelni. Ha ugyanis penészgombák veszik be magukat a kávédba, lehet, hogy fel sem tűnik a jelenlétük, mégis képesek úgynevezett mikotoxinokkal szennyezni a kávédat, és károsítani a szervezetedet. A kávét száraz, hűvös, fénytől védett helyen tárold, légmentesen zárható dobozban, hogy a benne levő olajok ne induljanak avasodásnak. A reggeli kávé akkor a legfinomabb, ha frissen őrölt kávéból készül, így, ha megteheted, egyszerre mindig csak annyit darálj le, amennyit le is főzöl.