tóth gabi
Õsszel, télen szinte nincs is olyan ember, aki ne fõzne egy jó gyógyteát! Ha nem csak a filteres kamillát veszed meg, hanem gyökerekbõl, gyógynövény levelébõl is készítesz fõzetet, ne kövess el egy alapvetõ hibát! Segítünk ebben most neked.
A gyógynövényekből készült teák nagyon hasznosak az egészségünk szempontjából. Ha gyógyteát iszol, nagyon fontos, hogyan készíted el. Ha elrontod a megfelelő folyamatot, vagy nem megfelelő eszközöket használsz, akkor bizony előfordulhat, hogy elveszíted a gyógynövény erejét. Ne tedd!
A gyógynövényből készíthető teákat forrázva kell készíteni. 3 grammonként 2,5 dl vízzel kell számolni. Gyógynövénytől függően pedig hagyd állni a főzetet 10-20 percen keresztül. A csipkebogyó például 60 fok alatt őrzi meg C-vitamin tartalmát!
Ne áztasd túl hosszan! 1 óra után inkább készíts új bögrével a teából!
5-10 percen keresztül kell főzni a gyökereket, kemény kérget, hogy hatóanyaguk kioldódjon.
Gyógytea készítésnél ne használj fém kanalat, szűrőt vagy teatojást. A fém némileg semlegesíti a növények hatóanyagait. Használj tölthető filtereket, faalapú kanalakat.
Az sem mindegy, mikor fogyasztod el a teát, így érdemes ezt előre megkérdezni, vagy a teán lévő felhasználási javaslatokat elolvasni. Van, amit éhgyomorra javasolnak, és van, amit napközben kortyolgatva kell meginni.