MEDICINA

Így gyilkol a koronavírus: Ezt a változást találták a vérben a tudósok

Félelmetes, amit művel a vérrel, a kutatások eredménye alapján sok esetben ez okozza a halált. Ugyanakkor sok mindent megmagyaráz, amivel kapcsolatban eddig sötétben tapogatóztak az orvosok...
  • Szerző:

A napokban adtak közzé ír orvosok egy tanulmány, mely szerint a koronavírus halálos vérrögöket okozhat, írja a Daily Mail. A vírusfertőzésnek köszönhetően kialakuló több száz vérrög apró elzáródásokat okoz a tüdőkben, így drámaian csökken a kapacitásuk, és a tudósok szerint ez számtalan halálesetért lehet felelős. Ugyanis ilyenkor a vérben csökken az oxigénszint, ami a létfontosságú szervek leállásához vezethet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Shutterstock

Az ír tanulmány az USA-ban készült adatokat is figyelembe vett, melyekből egyértelműen kiderült, hogy számos halálesetet a vérrögök okoztak, sokszor jóval azután, hogy a beteget már hazabocsátották a kórházból. Más tanulmányok pedig arra világítottak rá, hogy a covid-19 betegek esetében nagy a stroke és a szívroham kockázata. Az is kiderült, hogy sokat számít a genetika: egyes népcsoportokra ugyanis kevésbé jellemző a vérrögök kialakulása – például, a kínaiakra. Az ír tanulmány szerzői szerint ez akár azt is megmagyarázhatja, miért van Európában sokkal több halálos eset, mint Kínában.

Az ír orvosok azt is vizsgálták, milyen gyorsan alakul ki a rögösödés a páciensek vérében, és kiderült, hogy azok a betegek, akiknek több vérrög keletkezett a szervezetében, nagyobb eséllyel volt szükségük intenzív ellátásra a kórházban. Kiderült, hogy a vérrögök elsősorban a tüdőben alakulnak ki, és a tüdőgyulladással együtt halálos kimenetelt okozhatnak. Az orvosok hozzátették, hogy ilyen rögösödés más típusú tüdőgyulladásokra nem jellemző. Egyelőre azt vizsgálják, hogyan okozza a vírus a vérrögök kialakulását, hogy hatékonyabban tudják kezelni ezeket a betegeket.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?