MEDICINA

Ha jól akarsz aludni, ezt sose tedd lefekvés előtt!

Az alvás minősége az egész életed minőségére hat. Mégis sokan vannak, akik egyszerűen nem tudnak elaludni, vagy többször is felébrednek éjszaka. Lehet, hogy azért, mert elkövetik ezeket a hibákat?
címkék:

Vajon mi az, amit lefekvés előtt semmiképp nem szabad tenni, mert ronthatja az alvás minőségét? Megkérdeztük a szakértőket, mire érdemes ügyelni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ne olvass ilyenkor híreket

A hírek mostanában inkább szorongást keltenek, így jobb, ha nem este foglalkozol velük. Az információkat jobb reggel vagy ebédszünetben beszerezni, így még napközben feldolgozod az esetleges izgalmakat, és nem fogsz álmatlanul forgolódni tőlük.

Alvás 01

Fotó: Pixabay.com

Ne dolgozz az ágyban

Akkor se az ágyban végezd a munkád, ha épp home office-ban dolgozol. Az agyadnak azt az információt kell átadnod, hogy az ágy csak alvásra és szexre való. A munkát inkább a lakás más részeire tartogasd.

Ne este sportolj

A sport mindenképpen legyen része a napi programodnak, hiszen az alvásod minőségét is javítja – de nem akkor, ha lefekvés előttre időzíted. Ha ugyanis a pihenés előtt röviddel edzel, akkor ahelyett, hogy kifáradnál, felpörögsz, így még nehezebben fogsz elaludni.

Ne veszekedj, ne vitázz

A lefekvés előtti feszült vita is okozhatja, hogy nehezen alszol el. Nem azt mondjuk, hogy söpörd a vitás kérdéseket a szőnyeg alá, csak a veszekedést ne erőltesd esténként. Inkább kérj haladékot, és ígérd meg a párodnak, hogy másnap, tiszta fejjel megbeszélitek majd a témát. Ez azzal az előnnyel is jár, hogy nem első indulatból reagáltok a problémára, hanem valóban megoldást kerestek majd.

Kerüld a koffeint

Délután kettő után szinte tilos koffeines italt fogyasztani. nem csak a kávé tartozik ide, hanem a tea, a kóla és az energiaitalok is. Sőt, még az esti csokival is érdemes csínján bánni.

Alvás 02

Fotó: Pixabay.com

Az alkohol sem kedvez az alvásnak

Bár a lefekvés előtti alkoholos ital egy darabig csökkenti a stresszt, valójában azonban felborítja az alvás ritmusát, és rontja annak minőségét, mélységét is. Ha este alkoholt fogyasztasz, például megiszol egy pohár bort a vacsorához, lehetőleg jóval lefekvés előtt tedd. És persze ilyenkor is maradj mértékletes!

Kapcsold ki az elektronikus eszközöket

Egyre több bizonyíték van rá, hogy az elektronikus eszközök kék fénye felboríthatja a természetes alvási ritmust. Az ébrenlétre hangolja az agyat, és akadályozza az alvást segítő melatonin hormon termelődését. Épp ezért érdemes lefekvés előtt kikapcsolni a kütyüket, és a lakás világítását is hangulatvilágításra cserélni, vagy legalábbis tompítani.

Ha mégsem tudsz elaludni, ne maradj ágyban

Semmi értelme sokáig álmatlanul forgolódni, ha nem tudsz elaludni. Ne add meg az agyadnak azt az illúziót, hogy az ágyban ébren is lehet lenni, mert akkor egy idő után még nehezebb lesz elaludnod. Ha nagyon nem tudsz elaludni, inkább kelj fel, és csinálj valamit, amíg el nem álmosodsz. De lehetőleg ne a képernyők kék fényét nézd, hanem olvass, vagy végezz valamilyen zajtalan házimunkát.

Ripost előfizetés banner

címkék:
És ezeket olvastad már?