tóth gabi
Ha nem alszol jól, másnap is fáradt, gyûrött leszel. A pihentetõ éjszakát pedig az is befolyásolja, mit eszel lefekvés elõtt. Megmutatjuk, mi az az öt étel, amit érdemes fogyasztani, és mi az, amit mindenképp kerülj.
A banán nagyon gazdag az izmokat ellazító magnéziumban, és serkenti az alvást segítő melatonin és szerotonin hormonok termelődését.
A teáskanálnyi mézben levő glükóz azt üzeni a testnek, hogy fejezze be az éberséget okozó orexin nevű vegyület termelését.
A mandula triptofán-, és magnéziumtartalma szintén lazítja az izmokat és az idegeket, közben pedig szinten tartja a pulzust, így segít elaludni.
A gabona inzulinválaszt vált ki, és kissé megemeli a vércukorszintet, ám mivel lassan szívódik fel, a vércukorszinted nem fog hamar visszazuhanni. A melatonin termelését is serkenti.
Triptofán-tartalma az egyik legjobb altató élelmiszerré teszi.
Egy pohárka ital rövid távon elálmosíthat, de hosszú távon meggátolja, hogy eljuss a mélyalvás fázisába, vagyis rontja az alvás minőségét.
Emésztési problémákat okozhatnak, míg a chili csípősségéért felelős kapszaicintől felmelegszik a test, ez pedig szintén rontja az alvás minőségét.
Refluxot, vagyis gyomorégést okozhatnak, ami zavar az alvásban.
A koffein legalább négy-öt óráig ébren tart, így délután már egyáltalán nem tanácsos fogyasztani.
A kemény sajtok olyan aminosavat, a tiramint tartalmaznak, amely éberré tesz, és elűzi a fáradtságérzést.