MEDICINA

Ez történik a testeddel, ha túlságosan nagy melegben próbálsz aludni

Már megint nem tudsz aludni a kánikulában? Mindig felébredsz éjszaka, annyira izzadsz? Megmutatjuk, miért reagál így a melegre a tested.
címkék:

Az alvásszakértők szerint az alváshoz legjobb hőmérséklet valahol 15 és 19 Celsius-fok között van. Ezt persze sokan túl hidegnek érzékelik, ám abban mindenki egyetért, hogy a nagy melegben nehéz jól aludni. De vajon mi történik, ha nem tudjuk kihűteni a szobánkat?

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Alvás 01

Fotó: Pixabay.com

A test alapvetően arra van programozva, hogy fenntartsa saját ideális hőmérsékletét. A belső óránk, az alvás-ébrenlét ciklusát szabályozó cirkadián ritmust részben a külső körülmények, többek között a hőmérséklet irányítja. Este, amikor hűl az idő és sötét van, a szervezetünk az alvást elősegítő hormont, melatonint termel, ettől pedig jobban alszunk. Ha viszont túl meleg van, ez a mechanizmus zavart szenved, ilyenkor jön az éjszakai forgolódás.

De a meleg akkor is zavaró, amikor már elaludtunk: az alvásunk ugyanis kevésbé lesz mély. Ez pedig az alvási ciklusokat, többek között az igazi pihenést szolgáló REM fázist is megzavarhatja. A REM (Rapid Eye Movement, magyarul: gyors szemmozgás) fázisban ráadásul a szervezet kevésbé képes a saját hőmérsékletét szabályozni, és ettől még inkább a környezet hatásának vagyunk kitéve. Ilyenkor pedig gyakran felébredünk, és a pihenésünk veszít az értékéből.

Alvás 02

Fotó: Pixabay.com

A REM fázisú alvásra ugyanis nagy szüksége van az agyunknak és a testünknek: ilyenkor dolgozzuk fel a napi problémákat és élményeket, és ilyenkor töltődik fel a memóriánk is. Ha a meleg megfoszt ettől az alvási fázistól, másnap feledékenyebbek, fáradtabbak és ingerlékenyebbek leszünk.

Nem csak nyáron érdemes erre gondolni, hanem télen is, amikor hajlamosak vagyunk túlfűteni a hálószobát, majd az éjszaka közepén lerúgni magunkról a takarót. Nyáron pedig tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy amennyire csak lehet, lehűtsük a hálószobát. Egy csendes légkondicionáló, de még egy jobb ventilátor is csodákat tehet!

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?