Létrehozva: 2020.07.08.

Elképesztő, mi derült ki a paprikáról, ezt eddig nem tudtuk

Nemcsak lecsóba szuper a legkedveltebb nyári zöldség! Érdemes minél többet rágcsálni belőle szendvicsekhez, vagy akár magában is.

Vajon melyik zöldséggel vagy gyümölccsel veheted magadhoz a legtöbb vizet a nagy melegben? Mielőtt megállnál a görögdinnyénél és az uborkánál, nézelődj kicsit tovább. Vedd szemügyre a zöldpaprikát, amelyik a görögdinnyéhez hasonlóan 90 százalékban vízből áll, vagyis rengeteg, természetes eredetű folyadékkal látja el a szervezetedet. Ráadásul sokkal kevesebb benne a cukor, mint a görögdinnyében, 10 dekánként mindössze 2 grammot tartalmaz belőle, ellentétben a görögdinnye 6 grammjával. Így, ha a dinnye helyett inkább a paprikára kapsz rá, a cukorfogyasztásodat is mérsékelheted.

Fotó: Pixabay.com

A paprika azonban nem csak erre jó. Több C-vitamin van benne, mint a narancsban: egy csészényi nyers zöldpaprika C-vitamin tartalma 74 milligramm, míg egy csészényi narancsban 70 milligramm C-vitamin van. A zöldség ezzel támogatja az immunrendszer működését, amire a mostani, járványos időkben nagy szükség van, ráadásul a bőr feszességét adó kollagén termelését is serkenti. Ezen kívül bőségesen tartalmaz káliumot, folsavat, A- és E-vitamint, és számos antioxidáns hatású vegyületet. Elektrolitjai az izmok regenerációját támogatják, és kiegyensúlyozzák a szervezet nátriumszintjét, ami a vérnyomásnak és a test hidratáltságának is jót tesz. Vagyis egy kis hummusszal vagy avokádókrémmel, amelyek fehérjével és egészséges zsírsavakkal látnak el, a paprika a tökéletes edzés utáni rágcsálnivaló. A C-vitamin mellett a zöldpaprika A- és E-vitamin tartalma is jót tesz a szemnek és a bőrnek.

Fotó: Pixabay.com

A zöldpaprika ráadásul sokoldalúan elkészíthető. Tökéletes kiegészítője a mártogatós szószoknak, a szendvics mellé is jól esik, de a nyers saláták mellett töltött paprika vagy lecsó formájában is szeretjük, igaz a főzéskor a C-vitamin tartalma óhatatlanul károsodik. A felszeletelt zöldpaprika a hidegtálon is jól mutat, de akár a rántottához vagy a wokban sült ázsiai ételekhez is hozzáadhatjuk.

Arról viszont, akármennyi zöldséget és gyümölcsöt is eszünk, nem szabad elfeledkezni, hogy elég folyadékot fogyasszunk, hiszen csakis zöldségekkel nem lehet teljes mértékben fedezni a folyadékszükségletünket. Naponta legalább 2,5 liter vizet érdemes meginni. Ha nagyon nem szereted a vizet, tegyél bele felszeletelt gyümölcsöket, vagy facsarj bele egy kis citromlevet, de ne válts cukros vagy édesítőszeres üdítő italokra. Ha pedig nagy a meleg, még ennél is több folyadékot fogyassz, hogy ne száradjon ki a szervezeted.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek