kulcsár edina
Meglepõ módon fog reagálni a szervezeted, ha kiiktatod étrendedbõl a cukrot. Érdemes megfontolni...
A cukor elhagyása, de legalábbis csökkentése nem csak azért jó döntés, mert nyakunkon a bikiniszezon, hanem azért is, mert meglepő, áldásos hatásai vannak ennek a lépésnek. Íme a legfontosabbak.
Gyakran nyúlunk csokihoz, édességhez, hogy a fáradtságunkat leküzdjük. A kávét is a legtöbben cukorral isszák, és akkor még nem is beszéltünk arról, mennyi cukrot tartalmaz a kóla vagy az energiaitalok. Mégis elmondható, hogy a cukor gátolja a szervezet azon képességét, hogy kiegyensúlyozott és kedvező energiaszinten tudjon működni.
A cukros ételek és italok egyfajta libikókára állítják a szervezetet. Ha elhagyod, csökkented a cukor fogyasztását (és a cukortartalmú ételekét is), akkor kevésbé fog rád törni az éhség, rengeteg kalóriát spórolsz meg, és véget érnek a drámai súlyingadozások.
A cukor elhagyásával a belek hatékonyabban és gyorsabban végzik feladatukat, könnyebben dolgozzák fel az elfogyasztott ételt, tehát az anyagcseréd felgyorsul.
Ördögi kör: a cukor fogyasztása cukoréhséget szül. Már néhány nap után is kevésbé fogsz égető vágyat érezni, hogy újabb és újabb édességhez nyúlj, és meg fogsz lepődni, milyen intenzív a gyümölcsök íze, miután elhagyod a mesterségesen édes és tömény ízeket.
Valószínűleg te is találkoztál már azzal a jelenséggel, hogy egy-egy nagyobb ünnepi trakta, vagy éppen édességben gazdagabb időszak után pattanások jelentek meg a bőrödön. A cukor elhagyásával ez a probléma megszűnik, bőröd ragyogóbbá és simábbá válik.