tóth gabi
A konyha felől érkező ínycsiklandó illatok, a finomságok látványa és a közösen elfogyasztott fogások élménye mind arra ösztönöz bennünket, hogy több időt töltsünk a főzéssel. Azonban számít, hogy ezt milyen főzőlapon tesszük. Összegyűjtöttünk néhány tippet, amelyek segítenek eldönteni, hogy kerámia vagy indukciós főzőlapot válasszunk!
1. A kerámia trükkje
A kerámia főzőlapoknál az edzett üveg alatt fémkerámia található. A főzési területek külön zónákra vannak bontva, amelyek felmelegítéséről elektromos fűtőtekercsek gondoskodnak. A megfelelő hőmérséklet elérését a fűtési zóna piros színe mutatja. Használat közben az edény alja átveszi a hőt.
2. Hogyan takarítsuk?
A kerámia főzőlapok felülete az indukcióshoz hasonlóan teljesen sík, így nem kell attól tartanunk, hogy az élelmiszer maradékok beesnek a résekbe. A takarításuk egyszerű, általában elég, ha áttörölgetjük őket. Azt azonban érdemes figyelembe venni a választásnál, hogy a kerámia főzőlapok felforrósodása miatt a kiömlött étel könnyen ráéghet, ezért azt minél előbb távolítsuk el. Ezt semmiképp ne éles eszközzel tegyük!
3. Milyen edényt válasszunk?
A kerámia főzőlapoknál szinte bármilyen edényt használhatunk. Érdemes azonban lapos fenekűvel sütni-főzni, mivel így rövidebb lesz a felmelegedési idő. Az indukciós főzőlaphoz hasonlóan használhatunk különböző méretű edényeket, nem kell a főzőzóna méretéhez igazodni.
4. Hosszabb ideig melegszik
A vásárlás előtt vegyük figyelembe, hogy a kerámia főzőlapok felmelegedése több időt vesz igénybe, mint az indukciós technológiával történő főzés, így a gyorsaság tekintetében lemaradnak!
5. Kevésbé lehet takarékos
Habár a beszerzésük olcsóbb, a főzési zónák a kerámia főzőlapok esetében a használat után is sokáig melegek maradnak, ezért több energiát fogyasztanak, mint az indukciós főzőlapok.
6. Ha számít a hangerő
A kerámia főzőlapok előnye az indukcióssal szemben, hogy működés közben valamennyivel csendesebbnek hatnak.
1. Vegyük ezt figyelembe
Mielőtt beszereznénk egy új főzőlapot, érdemes átgondolni, hogy milyen sűrűn fogunk sütni-főzni és mennyi időt töltünk alkalmanként a konyhában. Amennyiben gyakran használnánk a készüléket és több személynek főznénk, érdemes alacsony energiafelhasználású típust vásárolni.
2. Mekkora a konyha?
A beszerzés előtt gondoljuk át, hogy milyen méretű főzőlapot használhatnánk kényelmesen a helyiségben! Különféle darabok léteznek, találhatunk 2, 4 vagy akár 6 főzőzónával rendelkező típusokat is. Amennyiben olyat választunk, amelyik több főzőzónával bír, érdemes megnézni azok teljesítményét. A legkisebb zóna gyakran 1200 W-os, míg a nagyobbak általában 2300 W-osak, de egyes esetekben akár a 4000 W-ot is elérhetik.
3. Stílusos választék
Érdemes olyan darabot választani, ami stílusában illik a konyhánkhoz. A főzőlapokat gyakran klasszikus feketében gyártják, de különféle színek között is válogathatunk. Az indukciós és a kerámia főzőlapokat egyaránt beépített érzékelőkkel irányíthatjuk, ami letisztult megjelenést kölcsönöz.
4. Az indukciós lényege
Az indukciós főzőlapok esetében nem a kerámiánál használt fűtött tekercseket alkalmazzák. Helyettük nagyfrekvenciás elektromágnesek találhatók bennük, amelyek mágneses mezőt hoznak létre. Ennek segítségével a serpenyő felmelegszik, a főzőlap felszíne azonban nem.
5. Nem ég rá az étel
Az indukciós főzőlap előnye, hogy a felülete használat közben nem izzik. Csak annyira melegszik fel, amennyire az edény visszaadja a hőt, így nem ég rá a kifolyt étel. Ráadásul ez csökkentheti annak kockázatát is, hogy megégessük magunkat.
6. Hogyan takarítsuk?
A sík felületet egyszerűen letörölgethetjük. Az indukciós és a kerámia főzőlapok esetében egyaránt igaz, hogy a takarításukhoz érdemes a felületnek megfelelő tisztítószert választani. Ne súroljuk őket erősen és semmiképp ne használjunk kést a makacsabb szennyeződések eltávolításához! Alkalmazzunk kifejezetten a tisztításukhoz készült kaparót!
7. Korlátozott választék
A vásárlás előtt figyelembe kell vennünk, hogy az indukciós főzőlapok esetében nem használhatunk akármilyen edényt, hiszen kizárólag a mágnesezhető darabok felelnek meg. Egy öntöttvas darab vagy egy lapos fenekű wok kiváló választás lehet.
8. Megtérül majd az ára
Az indukciós főzőlapokat akár háromszor drágább lehet beszerezni, mint a kerámiát, azonban hosszabb távon megtérülhet a használatuk, ugyanis a kerámia főzőlapoknál takarékosabbak.