RETRO RÁDIÓ

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

WB
Szerző
WB
Létrehozva2024. 03. 10. 17:00

A konyha felől érkező ínycsiklandó illatok, a finomságok látványa és a közösen elfogyasztott fogások élménye mind arra ösztönöz bennünket, hogy több időt töltsünk a főzéssel. Azonban számít, hogy ezt milyen főzőlapon tesszük. Összegyűjtöttünk néhány tippet, amelyek segítenek eldönteni, hogy kerámia vagy indukciós főzőlapot válasszunk!

1.  A kerámia trükkje 

A kerámia főzőlapoknál az edzett üveg alatt fémkerámia található. A főzési területek külön zónákra vannak bontva, amelyek felmelegítéséről elektromos fűtőtekercsek gondoskodnak. A megfelelő hőmérséklet elérését a fűtési zóna piros színe mutatja. Használat közben az edény alja átveszi a hőt.  

 

2. Hogyan takarítsuk? 

A kerámia főzőlapok felülete az indukcióshoz hasonlóan teljesen sík, így nem kell attól tartanunk, hogy az élelmiszer maradékok beesnek a résekbe. A takarításuk egyszerű, általában elég, ha áttörölgetjük őket. Azt azonban érdemes figyelembe venni a választásnál, hogy a kerámia főzőlapok felforrósodása miatt a kiömlött étel könnyen ráéghet, ezért azt minél előbb távolítsuk el. Ezt semmiképp ne éles eszközzel tegyük! 

 

3. Milyen edényt válasszunk?  

A kerámia főzőlapoknál szinte bármilyen edényt használhatunk. Érdemes azonban lapos fenekűvel sütni-főzni, mivel így rövidebb lesz a felmelegedési idő. Az indukciós főzőlaphoz hasonlóan használhatunk különböző méretű edényeket, nem kell a főzőzóna méretéhez igazodni. 

 

4. Hosszabb ideig melegszik 

A vásárlás előtt vegyük figyelembe, hogy a kerámia főzőlapok felmelegedése több időt vesz igénybe, mint az indukciós technológiával történő főzés, így a gyorsaság tekintetében lemaradnak! 

 

5. Kevésbé lehet takarékos  

Habár a beszerzésük olcsóbb, a főzési zónák a kerámia főzőlapok esetében a használat után is sokáig melegek maradnak, ezért több energiát fogyasztanak, mint az indukciós főzőlapok. 

 

6. Ha számít a hangerő 

A kerámia főzőlapok előnye az indukcióssal szemben, hogy működés közben valamennyivel csendesebbnek hatnak.  

 


 

Még néhány szempont a választáshoz a Fanny magazintól

 

1. Vegyük ezt figyelembe 

Mielőtt beszereznénk egy új főzőlapot, érdemes átgondolni, hogy milyen sűrűn fogunk sütni-főzni és mennyi időt töltünk alkalmanként a konyhában. Amennyiben gyakran használnánk a készüléket és több személynek főznénk, érdemes alacsony energiafelhasználású típust vásárolni.  

 

2. Mekkora a konyha?  

A beszerzés előtt gondoljuk át, hogy milyen méretű főzőlapot használhatnánk kényelmesen a helyiségben! Különféle darabok léteznek, találhatunk 2, 4 vagy akár 6 főzőzónával rendelkező típusokat is. Amennyiben olyat választunk, amelyik több főzőzónával bír, érdemes megnézni azok teljesítményét. A legkisebb zóna gyakran 1200 W-os, míg a nagyobbak általában 2300 W-osak, de egyes esetekben akár a 4000 W-ot is elérhetik.  

 

3. Stílusos választék 

Érdemes olyan darabot választani, ami stílusában illik a konyhánkhoz. A főzőlapokat gyakran klasszikus feketében gyártják, de különféle színek között is válogathatunk. Az indukciós és a kerámia főzőlapokat egyaránt beépített érzékelőkkel irányíthatjuk, ami letisztult megjelenést kölcsönöz.  

 

4. Az indukciós lényege 

Az indukciós főzőlapok esetében nem a kerámiánál használt fűtött tekercseket alkalmazzák. Helyettük nagyfrekvenciás elektromágnesek találhatók bennük, amelyek mágneses mezőt hoznak létre. Ennek segítségével a serpenyő felmelegszik, a főzőlap felszíne azonban nem. 

 

5. Nem ég rá az étel 

Az indukciós főzőlap előnye, hogy a felülete használat közben nem izzik. Csak annyira melegszik fel, amennyire az edény visszaadja a hőt, így nem ég rá a kifolyt étel. Ráadásul ez csökkentheti annak kockázatát is, hogy megégessük magunkat.  

 

6. Hogyan takarítsuk? 

A sík felületet egyszerűen letörölgethetjük. Az indukciós és a kerámia főzőlapok esetében egyaránt igaz, hogy a takarításukhoz érdemes a felületnek megfelelő tisztítószert választani. Ne súroljuk őket erősen és semmiképp ne használjunk kést a makacsabb szennyeződések eltávolításához! Alkalmazzunk kifejezetten a tisztításukhoz készült kaparót! 

 

7. Korlátozott választék 

A vásárlás előtt figyelembe kell vennünk, hogy az indukciós főzőlapok esetében nem használhatunk akármilyen edényt, hiszen kizárólag a mágnesezhető darabok felelnek meg. Egy öntöttvas darab vagy egy lapos fenekű wok kiváló választás lehet.  

 

8. Megtérül majd az ára 

Az indukciós főzőlapokat akár háromszor drágább lehet beszerezni, mint a kerámiát, azonban hosszabb távon megtérülhet a használatuk, ugyanis a kerámia főzőlapoknál takarékosabbak.  

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.