RETRO RÁDIÓ

Itt az új káposzta, most kell elkészíteni ezt a csoda finomságot

Itt az új káposzta, most kell elkészíteni ezt a csoda finomságot
D.K.
Szerző
D.K.
Létrehozva2020. 05. 05. 12:00

A friss, májusi káposztának párja nincs! A vitamindús zöldség levelei ilyenkor zsengék és különösen ízesek. Ráadásul olyan ételt készíthetünk belőle, amit az év többi szakában nem lehet: jöhet a rántott káposzta!

A tavasz zseniális ajándéka az új káposzta, aminek leveleit akár önmagában is szívesen ropogtatja az ember, olyan finomak!

Friss fejes káposzta

A magyar háziasszonyok rengeteg isteni receptet vetnek be erre az időszakra, mivel a zsenge káposztából különösen finomakat lehet főzni. Nagy sikere van ilyenkor a kaporral ízesített töltött káposztának, sokan viszont megkovászolják a káposztát, úgy mint nyár derekán az uborkát. Az egyik kevésbé ismert recept szerint könnyű köretek mellé lehet izgalmas feltétként elkészíteni a zsenge káposztát, mégpedig úgy, mint mondjuk csirkemellet vagy a karajt: be kell panírozni, utána pedig kirántani.

Fotó: Papp Irén, Vali hagyományos konyhája

A háziasszonyokat tömörítő Vali hagyományos konyhája nevű Facebook csoportba nemrég felkerült egy ilyen recept, sokan ekkor hallottak először a módszerről, melyért szinte egyként lelkesedett mindenki. Lássuk, miről is van szó:

RÁNTOTT KÁPOSZTA

Hozzávalók:

  • 1 fej zsenge káposzta
  • 2 tojás
  • liszt
  • zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez
  • Így készül:

    1. Tegyünk fel egy fazékban vizet forrni, adjunk hozzá 1 evőkanál sót.

    2. A káposztafejet vágjuk ketté úgy, hogy a torzsáját éppen elfelezzük, fontos, hogy egyben tartsa a leveleket. Utána a fél káposztát negyedekbe, majd nyolcadokba vágjuk – mindvégig ügyeljünk arra, hogy ne essenek szét a darabok.

    3. Néhány percre dobjuk lobogó vízbe a káposztadarabokat – 3 perc bőven elég, nem szabad, hogy túlfőjenek a levelek. Majd emeljük ki a vízből mindegyiket és csöpögtessük le.

    4. A félig főtt káposztadarabokat panírozzuk be a hagyományos módon és süssük ki bő olajban.

     

    Fotó: Papp Irén, Vali hagyományos konyhája

    Rizzsel vagy petrezselymes újkrumplival egyszerűen isteni! Majonézt mindenképpen kínáljunk hozzá!

    Miért együnk káposztát? Mert fontos vitaminforrás! A káposzta az egyik legjobb E-vitamin forrása a szervezetnek. A nyers fejes káposzta nagyon sok C-vitamint tartalmaz, valamint magas vas-, kálium- és kalcium tartalma. De bővelkedik A,-B6-, B12-, D-, és K-vitaminban is. A káposztában található kén is, ennek köszönheti jellegzetes illatát. A kén azonban nemcsak a káposztát azonosító illatért felelős, hanem segíti a szervezet baktériumokkal szembeni ellenállását. A legtöbb tápanyagot a sötétebb színű, külső levelek rejtik. Mert erősíti az immunrendszert! A káposztában található kálium jót tesz a szívnek, a kalcium a fogaknak és a csontoknak, míg a vas és a zöld növényi színanyag a vérképzést segíti. Ugyanakkor a zöldség magas rostanyagtartalma serkenti az emésztést, gyorsítja a béltartalom áthaladását, tisztítja a szervezetet és javítja az ellenálló képességet is. A cukorbetegek számára az egyik leghasznosabb táplálék.   Mert segít megelőzni a rákbetegséget! Jó méregtelenítő, tisztítja a vért, a benne lévő vitaminoknak és ásványi anyagoknak köszönhetően segíti az agy és az idegrendszer működését. A legfrissebb kutatások alapján pedig a rákos megbetegedések megelőzésére is alkalmas. Gazdag olyan vegyületekben, amelyek védelmet nyújtanak bizonyos rákkeltő anyagokkal szemben. Rendszeres fogyasztásakor a gyomor- és vastagbélrák kockázata csökken. A védő hatást több kémiai anyag eredményezi, ilyenek a fitovegyületeket, az antioxidánsok, valamint a polifenolok és a klorofill is.

     

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.