DIÉTA

Kiderült, ezért kellene sokkal több káposztát enned!

Tudtad, hogy ez az egyszerű növény a legegészségesebb és legolcsóbb zöldség, mégis aránylag keveset eszünk belőle? Pedig számtalan különböző fenséges káposzta létezik, ami változatosabbá teheti télen a diétát.
címkék:
  • Szerző:

Káposzta körkép

Hoppá ez érdekes!

A káposztafélék családjába tartozik a karfiol, a brokkoli és a karalábé is! Sőt, a torma, a retek, és a zsázsa is egy-egy távoli rokon.

5 érv, amiért érdemes megkóstolni

- A káposztafélékben rengeteg a vitamin, amely erősíti télen az immunrendszert

- Rákellenesek, különösen gyomor, bélrendszer és légúti daganatok megelőzésre használható

- Magas a rosttartalmuk, amely serkeni az emésztést, miközben tisztítja a bélrendszert. Remekül segítik a méregtelenítést is

- A káposztákban található mustárolaj antibakteriális, ezért gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, fertőtlenítő hatással van kívül-belül a szervezetünkre

- Nagyon kevés a kalóriatartalmuk, így jól beleillenek a fogyókúrás étrendekbe

Fejeskáposzta: a legjobb probiotikum

Fotó: youtube

A népi gyógyászatban a friss leveleket sebek, bőrbetegségek gyógyítására, fájdalomcsillapításra használták. Remekül serkenti az emésztést, és hatásos gyomorfekélyre is. A belőle készült savanyított változat hihetetlenül regenerálja a bélflórát.

Így edd: A legjobb salátákba nyersen reszelve, de párolva szárnyasok mellé is ajánlják. A nyers és savanyú káposzta leveleibe töltelékeket csomagolhatsz, amiket sütni és főzni is lehet.

Kelkáposzta: a szépségtapasz

Különösen alkalmas emésztési problémákra, gyulladások kezelésére. De pakolásként is használhatod pattanásra, herpeszre, csípésre, sebekre, övsömörre is. Szoptatós anyukák kiszáradt mellbimbóján is gyorsan regenerálja.

Így edd: ideális főzelékekbe, levesekbe vagy rakott egytálételekbe.

Vöröskáposzta: diéta démon

Az egyik legerősebb antioxidáns, melyet a mellrák egyik ellenszereként tartanak számon. Magas B és C-vitamin tartalommal rendelkezik. Étkezés után hosszabb ideig a jóllakottság érzetét kelti, ezért az egyik legjobb diétás zöldségünk.

Így edd: nyersen ideális salátákba reszelve, párolva remek köret vadak és vörös húsú szárnyasok mellé.

Kelbimbó: méregtelenítő bajnok

Ez a vitaminokban és ásványokban gazdag növény nem érzékeny a hidegre, így télen is frissen fogyaszthatod. Emésztésserkentő, a bélrendszerbe kerülve rostjai letisztítják a bélfalra tapadt káros salakanyagokat.

 

Így edd: Önmagában ideális köret, amit lehet párolni, főzni vagy sütni – remek rakott egytálételekhez. Nem szabad túlfőzni!

 

Kínai kel: a kelet varázsa

A kínai és a japán konyha egyik alapzöldsége, általában salátalevélként (azaz nyersen) fogyasztják. Magas a C-vitamin és aminósav tartalma sem elhanyagolható.

Így edd: ideális ázsiai ételek készítéshez. De felhasználhatod receptekben kelkáposzta helyett is.

Tipp: a kínai kel nem egyezik meg a kínai káposztával (pak choi), amely szintén alacsony kalóriatartalmú könnyen emészthető vitaminforrás! Wokban fokhagymával, gyömbérrel sütik meg hirtelen, és kifőzött kínai tésztákkal keverik össze.

 

 

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?