Menczer Tamás: Az emberek azt várják a vezetőiktől, hogy védjék meg őket!

POLITIK
Létrehozva: 2021.10.07.

Zseniális receptek, ha imádod a fokhagymát

A fokhagyma köztudottan erősíti az immunrendszert és hatóanyagaival egy sor csúnya betegség megelőzésben nyújt hathatós segítséget. Csökkenti a vér koleszterinszintjét és a vérnyomást, megfázás esetén segít a nátha gyors visszaszorításában.

Ezt az egyszerű finomságot afrodiziákumként is bevethetjük. Arról nem beszélve, hogy a magyar konyha egyszerűen elképzelhetetlen fokhagyma, méghozzá sok fokhagyma nélkül! Többféle recept is létezik, hogy tegyük el télre.

1. Olajban eltett fokhagyma (görög recept)

Fotó: shutterstock.

  • ½ kg tisztított fokhagymagerezd
  • 2 babérlevél
  • 2 egész chili
  • 1/2 kiskanál oregano
  • 25-30 szem feketebors
  • Olíva olaj
  • A fokhagymát megtisztítjuk és kis 100-200 ml-es üvegbe tesszük. Közérakjuk a chilit, a babérlevelet, az oreganot és a borsszemeket. Olíva olajjal felöntjük és az üveget lezárjuk. Minimum 10 napig érleljük.

    2. A méz megszelídíti a hagymát

    Fotó: shutterstock

    A méz maga is gyógyszer, vitaminokkal és ásványi anyagokkal teli finomság. Remek gyulladásgátló, de ha migrén, vagy krónikus fájdalomtól szenvedünk, akkor is segíthet. Ráadásul rengeteg energiát ad, ha a nap közepén úgy érezzük, elfogyott az erőnk, a cukros üdítők helyett együnk meg egy kis kanál mézet. Káros mellékhatások nélkül nyújt azonnali segítséget.

    Hozzávalók:

  • dunsztos üveg, jól záródó fedéllel
  • fokhagyma
  • méz
  • Elkészítés:

  • Egy dunsztos üvegbe öntsünk mézet, és nyomjuk tele pucolt fokhagymagerezdekkel. A tetejét jól lezárva, a kamrában sokáig eláll.
  • Egy másik módszer: Vagdossuk össze a fokhagymát, de akár fokhagymanyomóval össze is törhetjük. Szórjuk a befőttes üvegbe. Öntsünk rá annyi mézet, hogy elfedje. Keverjük el. Zárjuk le a tetejét, és tegyük sötét helyre 1 hétre. Naponta 1 evőkanállal fogyasszunk belőle. Pár hét alatt a fokhagyma besötétedik, és megszínesíti a mézet is. A méz folyóssá válik.
  • Hatásai

  • remek értágító
  • véralvadásgátló: csökkenti a káros koleszterin- és a triglicerid-szintet, ami hajlamosít a szív- és érrendszeri betegségekre
  • erőteljes antibiotikum, fertőtlenítő, nyálkaoldó
  • gombaölő
  • légúti megbetegedések gyógyszere
  • antioxidánsként erősíti az immunrendszert és regenerálja a sejteket
  • vérnyomáscsökkentő
  • Mennyit fogyasszunk belőle? Megelőzésre minden nap egy gerezdet együnk meg egy kis mézzel. Megbetegedések, fertőzés esetén 3-4-szeres adagot is nyugodtan bekanalazhatunk. Reggel, éhgyomorra fogyasztva a leghatékonyabb. Ráadásul a fokhagymát mézzel együtt fogyasztva nem csak a kellemetlen szaga múlik el, de a gyógyhatása is megtöbbszöröződik. Ha ezt a kúrát követjük minden nap, még a súlyunkat is könnyebben kontrollálhatjuk. A nap folyamán bevitt vitaminokat és ásványi anyagokat sikeresebben feldolgozhatjuk, és a méregtelenítés folyamata is könnyebb lesz.  

    3. Fermentált fokhagyma

    Fotó: shutterstock

    1 liter vizet forraljunk fel 1 púpozott evőkanál sóval és hűtsük le. Tegyük üvegekbe a megtisztított fokhagymát, szórjunk közé szemes borsot vagy mustármagot, koriander magot, esetleg köményt, majd öntsük rá a sós vizet és lazán csavarjuk rá a tetőt. Két hétig tegyük félre, de nézzünk rá, mert mint a vizes uborka, ez is kiforrhat, akkor pótoljuk a kimaradt sóoldattal. Amikor leáll a forrás, légmentesen zárjuk le és rakjuk a kamrába. Kellemesen savanyú lesz, két hét múlva már fogyasztható, de akár tavaszig is eláll a finom, ropogós savanyú fokhagyma. Nem kell bele tartósítószer.

     

    4. Sültfokhagyma-krémleves

    Fotó: Ripost

    Hozzávalók:

  • 400 g vöröshagyma
  • 200 g fokhagyma
  • 160 ml natúr joghurt
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 ek mustár
  • jódozott só
  • őrölt fekete bors
  • Elkészítése:

    1. A friss fokhagymát tisztítsuk meg, aztán a gerezdeket keverjük össze az olaj felével. Majd tegyük azokat egy sütőpapírral bélelt tepsire, és 160 fokon 25-30 perc alatt süssük meg.

    2. Közben a vöröshagymát tisztítsuk meg, és kockázzuk apróra. A maradék olajat hevítsük fel egy lábosban, és dinszteljük meg rajta a vöröshagymát.

    3. A sült fokhagymát halmozzuk rá a vöröshagymára, öntsük fel 1 liter vízzel (zöldségleves alaplé is jó), ízesítsük ízlés szerint sóval, borssal, majd főzzük puhára.

    4. Miután kihűlt, turmixoljuk össze, és dúsítsuk a natúr joghurttal. Ezután öntsük vissza az edénybe, újra melegítsük fel, és már tálalhatjuk is!

     

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek