FAZÉK

Viszlát, rántotta, így esszük most már a tojást

A tartalmas reggeli jó kezdete lehet az előttünk álló napnak. Érdemes több figyelmet szentelnünk a választásra, hiszen az egész napunkra hatással lehet.

Sok módszer van arra, hogy egy finom tojásos reggelit készítsünk magunknak, nem kell mindig csak a rántottában gondolkodnunk. Ha ezt választjuk első étkezésnek, az nemcsak azért jó, mert könnyen variálható, hanem azért is, mert fehérjetartalma elegendő energiát ad az ebédig, és még a szénhidrát vagy a vércukor miatt sem kell aggódnunk. Ráadásul a tojás tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, így nem is lehetne jobb kezdete egy zsírégető napnak. Ráadásul úgy eltelünk tőle, hogy délig garantáltan nem akarunk majd újra enni.

1. Tojás zöld spenótos ágyon

Hozzávalók:

  • 8 db tojás
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 db vöröshagyma apróra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ½ kiló spenót ( fagyasztott )
  • ½ csésze zöldségleves
  • koriander
  • szegfűszeg
  • kömény
  • petrezselyem
  • zöldpaprika apróra vágva ( aki csípősen szereti )
  • só, bors

Így készítsd el:

1. Olívaolajban pirítsd meg a hagymát, majd tegyél hozzá a fokhagymát és a zöldpaprikát. Keverd meg és hagyd még egy percet sülni.

2. Adj hozzá a kiolvasztott spenótot, süsd nagyjából 4-5 percen keresztül, keverj hozzá a köményt, koriandert, sót, borsot. Hagyd további 1 percen keresztül sülni.

3. Majd helyezd át a keveréket egy edénybe, tegyél hozzá a húslevest  és botmixerrel készíts belőle pürét.

4. Öntsd vissza a keveréket a serpenyőbe, és a felütött tojásokat rakd ízlésesen elosztva a tetejére. Fedő alatt süsd addig, ameddig a tojások teljesen megsülnek.

5. Tálalásnál szórj az étel tetejére petrezselymet, korandert, pirospaprikát.

2. Spárgás –sajtos frittata

Hozzávalók:

  • 12 db  spárga
  • 1 hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • vaj
  • 6 db tojás
  • 2 ek reszelt parmezán
  • 10 dkg feta sajt, kockára vágva
  • 2 ek aprított kapor
  • 2 ek aprított petrezselyem
  • só , bors

Így készítsd el:

1. Serpenyőben a hagymát és a fokhagymát pirítsd meg. Adj hozzá a 2-3 cm-re feldarabolt spárgákat. Addig főzd, amíg a spárgák megpuhulnak. (3-4 perc).

2. Közben a tojásokat verd fel. Keverd hozzá a fűszereket.

3. Add hozzá a spárgához, keverj rajta egyet és tedd hozzá a fetát is, egyenlően elosztva a tetejére. Kavarás nélkül főzd további 3-4 percen keresztül.

4. Helyezd az egészet egy előmelegített sütőbe és további 12 percig süsd. Majd vedd ki, hagyd állni 2 percig, és utána tálalhatod.

3. Tojások cipóban

Hozzávalók:

  • 3 db cipó, melynek a tetejét vágjuk le
  • 6 db tojás
  • vaj
  • sonka
  • só, bors, parmezán

Így készítsd el:

1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra

2. A 3 db cipó belsejét vedd ki, rakj bele egy kevéske vajat, és helyezz bele sonkát, vagy bacont. Üss bele mindegyik cipóba 2 db tojást, tegyél a tetejére sót, borsot és parmezánt.

3. Helyezd be a sütőbe a cipókat, és nagyjából 15-20 percen keresztül süsd meg. Amint a tojás fehérjéje megsült, és a sárga az ízlésednek megfelelő, úgy nincs is más hátra, mint a tálalás.

Jó étvágyat!