tóth gabi
'Vágj föl egy vöröshagymát' kezdi majdnem minden recept... De hogyan? Errõl lesz most szó.
1. Dolgozz vágólapon: vágd le a hagyma csúcsos részét, majd ültesd a vöröshagymát a levágott végére. Szabad kezed 2 ujjával rögzítve a hagymát, a gyökerétől lefelé vágd ketté. (Ezt a mozdulatot a videóból jól ellesheted.)
2. A vágott végétől elindulva, bontsd le a hagyma héját.
1. Ha keresztben szeleteled (mintha az ’Egyenlítő vonalán’, és azzal párhuzamosan haladnál) sokkal intenzívebb zamatot, csípősebb ízt kapsz, mert átvágod az erővonalakat.
2. Pólustól-pólusig irányú szeletelés hatására gyengédebb, édesebb, kevésbé csípős lesz a hagyma íze.
1. Fektesd a hagymát a vágódeszkára, rögzítsd az egyik kezeddel, és a kést minden vágásnál magad felé húzva szeleteld a hagymát.
2. Japán stílus: függőleges irányban, felülről lefelé ’ütögetve’ dolgozz.
3. Közeledve a végéhez (mindkét stílusnál), fordítsd meg a hagymát, fektesd el, és folytasd a szeletelést a végéig.
4. Western stílus (azaz nyugat-európai): úgy haladj, mint a gőzmozdony kerekét hajtó tengely, kissé körkörös irányban.
1. Ennél a technikánál hagyd meg a hagyma egyik gyökérvégét.
2. A meghagyott vég felé haladva vágd be a hagymát.
3. Szabad tenyereddel (vagy visszagörbített ujjaiddal ) rögzítve, hasítsd át vízszintesen.
4. Függőleges irányban vágd apróra.
5. Már csak a vége maradt: fektesd el a hagymát, és fejezd be az aprítást.
TIPP:
A legfontosabb szabály, amit taníts meg a gyerekeidnek is:
Bármit szeletelsz, a rögzítő ujjaidat mindig görbítsd vissza, hogy még csak véletlenül se sérüljön az ujjbegyed!