FAZÉK

Tégy ecetet a tejbe, elképesztő, mi lesz belőle!

Gazdagítsd a konyhai tudásodat egy kis sajtkészítő trükkel. Végre kiélheted magad a fûszerekkel való kísérletezésben is. A házi sajtot fogyaszthatod nyersen szendvicsben, ám olajban is nagyon jól kisüthető. Grillezni is kiváló! Ha szereted a keleti konyhát, nagy változatosságban találhatsz hozzá recepteket.
címkék:

Nagy divat a házi készítésű sajt. A legegyszerűbb az indiaiak által évezredek óta kikísérletezett eljárás. Ehhez még oltóanyag sem kell!

A kapott sajt-szerű ételt olajban kisütve, grillezve, különféle mártásokba keverve a vegetáriánusok is szívesen fogyasztják. A legnagyobb sláger keleten a palak paneer, a házi sajt fűszeres spenótmártásban. Kóstold meg valamelyik itthoni indiai vendéglőben, aztán készítsd el te is.

 

HÁZI SAJT

Hozzávalók:

  • 2l házi tej
  • 4ek 20%-os ételecet (vagy 6ek frissen facsart citromlé)
  • friss és szárított fűszerek (tetszőleges)

Elkészítés:

  1. Egy nagy fazékban forrald fel a tejet, majd vedd le a tűzről
  2. Egy szűrőt bélelj ki tiszta (csak erre a célra alkalmazott) konyharuhával vagy sajt-gézzel
  3. Öntsd az ecetet a tejhez, és várj néhány másodpercet. (Ez alatt kicsapódik a tej, és túró állagú fehér rétegre és sárgás színű folyadékra, azaz savóra válik szét)
  4. Ha a savó nem elég sárgás színű, tölts bele még egy pici ecetet
  5. Ha már teljesen különvált a savótól, öntsd az egészet a bélelt szűrőbe, és hagyd röviden lecsepegni
  6. Öblítsd le róla hideg vízzel az ecet (citromlé) ízt
  7. A ruhát összefogva jól nyomd ki belőle a maradék nedvességet
  8. Sózd, fűszerezd ízlés szerint, elkeverve alaposan az ízesítőkkel
  9. Tekerd szorosan a ruhába, és tedd hűtőbe 2-3 órára.
  10. Ezután máris fogyasztható

Érdemes kockákra darabolva felhasználni:

Olajban is kisütheted:

Grillezni is remekül lehet. Tűzd fel egy kis nyársra, vegyítsd zöldpaprikával, hagymával:

 

4-5 napi állás után az állaga reszelhetővé válik

címkék: