FAZÉK

Tarol a nyár könnyű süteménye, így készül az őszibarackos cobbler

Vaníliafagyival tálalva lesz igazán tökéletes
  • Szerző:

Igazi házias finomság a barackos cobbler, és tényleg szuperkönnyű az elkészítése. Csábító az íze, a friss, sült fahéjas barack ízletes tésztaágyon a családi összejövetelek, grillpartik tökéletes desszertje, vaníliafagyival kínálva pedig mennyei hűsítő is válhat belőle.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Óriási előnye a cobblernek, hogy az alaprecept könnyedén variálható. Évszaktól függően lehet változtatni benne a gyümölcsöket és a fűszereket. Ősszel és télen ki lehet próbálni szilvával vagy almával és fahéjjal, nyáron pedig a barack mellett készülhet eperrel, málnával, áfonyával, fahéj helyett akár vaníliával, a bátrabbak citromlevet is adhatnak a süteményhez. A lehetőségek tárháza szinte végtelen, az összeállítása pedig tényleg 5 perc!

Lássuk, hogyan készül a fahéjas őszibarackos cobbler:

Hozzávalók:

  • 6 db őszibarack (vagy nektarin)

  • 50 gramm barna cukor

  • 50 gramm fehér cukor

  • 120 gramm liszt

  • csipetnyi só

  • 2 teáskanál sütőpor

  • fél teáskanál fahéj

  • 200 ml tej

  • 100 gramm vaj

Elkészítés:

Az őszibarackokat hámozd meg, magozd ki és vágd vékony szeletekre. Tedd egy nagy serpenyőbe és szórd rá a barna és a fehér cukrot. Közepes lángon óvatosan kevergesd a barackot, amíg a cukor teljesen el nem olvad. Ez a művelet körülbelül két percet vesz igénybe, majd húzd félre a barackot.

Egy nagy tálba öntsd bele a megfelelő mennyiségű lisztet, sót, sütőport és fahéjat, majd keverd el a száraz hozzávalókat. Majd öntsd hozzá a 200 ml tejet és szépen dolgozd el csomómentesre a tésztát.

Egy körülbelül 30 cm hosszú tepsi aljába tedd bele a vajat és told be a 170-180 fokra előmelegített sütőbe, hogy megolvadjon a vaj, de ízlés szerint akár kicsit barnára is sütheted. Ezután vedd ki a sütőből és kanalazd rá a tésztamasszát, majd óvatosan egyengesd el rajta. Ha ezzel kész vagy, a cukros-fahéjas barackot is egyengesd el a tetején. Mehet be a sütőbe, 180 fokon kb. 45 perc alatt készre sül a cobbler. A tészta szépen feljön, aranybarna lesz és finom ropogós lesz a széle.

Tálaláskor tegyél egy gombóc vaníliafagyit a tetejére, istenien passzol a hűs és olvadó fagyi a még langyos fahéjas őszibarackos cobblerhez.

Ha szeretnéd nyomon követni a fahéjas őszibarackos cobbler elkészítésének a folyamatát, nézd meg a videót:

>

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?