Menczer Tamás: Az emberek azt várják a vezetőiktől, hogy védjék meg őket!

POLITIK
Létrehozva: 2021.07.01.

Hihetetlen, mit művel a piskótával a szódabikarbóna

Ha kipróbálod ezt a trükköt, mindenki el fogja kérni a receptet, de magad is meg fogsz döbbenni a végeredményen. Nem véletlen, hogy nagyanyáink is erre a módszerre esküdtek...

Hogy jó, ha kerül egy kis szódabikarbóna a piskótába? A válasz igencsak egyszerű: ettől a hozzávalótól könnyű, levegős és omlós lesz a tészta, sőt: sokáig olyan friss marad, mintha nemrég vetted volna ki a sütőből. Nagyanyáink korában minden háziasszony ismerte ezt a trükköt, sőt, soha nem használtak sütőport ehhez a süteményhez. És tévedés lenne azt hinni, hogy azért, mert csak szódabikarbóna létezett akkor még: a sütőport 1920-ban dobták piacra, így nem ezért mellőzték. Hanem azért, mert tudták, hogy ha megy egy kis szódabikarbóna a piskótába, akkor a tészta állaga nem lesz fullasztó; ugyanis hosszan megtartja a nedvességtartalmát.

Fotó: Pixabay.com

Érdemes tehát kipróbálnod neked is ezt a régi-új összetevőt, ha piskótát sütsz, ugyanis egészen máshogy segíti a sütést, mint a sütőpor. Ha teszel szódabikarbónát a tésztához, mindig adj hozzá egy kevés joghurtot is, ugyanis a joghurt enyhe savai miatt lassan fújódik fel a tészta, így tuti nem fog összeesni. Mutatjuk a receptet!

Fotó: Pixabay.com

Hozzávalók:

  • 2 bögre liszt
  • ½ bögre cukor
  • 4 tojás
  • 1 kis pohár joghurt
  • 10 dkg vaj
  • másfél teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • fél citrom leve és reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • Fotó: Pixabay.com

    Elkészítés:

  • Kapcsold be a sütőt; mire összeállítod a tésztát, elő is melegszik. A piskóta 170 Celsius fokos sütési hőmérsékleten lesz a legjobb.
  • Egy habverővel alaposan dolgozd össze a tojásokat, a cukrot, a vaníliás cukrot és a vajat. Majd öntsd bele a joghurtot, a citrom levét és héját, és folytasd a keverést.
  • A liszthez add hozzá a szódabikarbónát és a sót, és kis adagokban forgasd a tésztába. Legalább három percig keverd a masszát, míg homogén nem lesz.
  • Sütőpapírral bélelt tepsibe öntsd a tésztát, ha szükséges, simítsd el.
  • 25 perc alatt süsd készre.
  • Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek