Szó szerint a nyakunkon az uborkaszezon, készül a csemegeuborka, a kovászos uborka télire, de a magyar háziasszonyok konyhájában egyre gyakrabban kerül üvegekbe a svéd uborkasaláta is, ami nem csupán színeivel, ízével is méltó helyet szorít ki magának a kamrapolcon. Élénk, zöld színei kimondottan csalogatóak a téli vitaminhiányos, hideg időszakban; az íze pedig az étkezés idejére a nyarat varázsolja vissza. Nem csoda, hogy minden háziasszony örült, amikor Tarsoly Zsuzsanna megosztotta receptjét egy befőzéssel foglalkozó Facebook csoportban. Mutatjuk!
Hozzávalók:
2 kg kígyóuborka
0,5 kg vöröshagyma
3 dl kristálycukor
3 dl víz
2 dl tíz százalékos ecet
0,5 dl só
fél kávéskanál nátrium-benzoát
fél kávéskanál borkén por
Elkészítés:
Alaposan mosd meg az uborkát és a hagymát, mindkettőt gyaluld le vagy szeleteld fel. Tedd egy akkora tálba, amiben könnyen tudod kevergetni.
Add hozz az ecetet, a vizet, a sót, cukrot, borként, alaposan forgasd össze és hagyd, hogy ezek picit elolvadjanak. Közben oldd fel a nátrium-benzoátot egy kevés vízben; a salátalében ugyanis nehezebben oldódik fel. Öntsd rá a hagymára, uborkára.
Körülbelül négy órán át hagyd állni a hagymát és az uborkát, de közben többször, jó alaposan forgasd át. Jó sok levet fog engedni.
Tedd a zöldséget a kimosott üvegekbe úgy, hogy lazán legyenek. Csurgasd rá a levet, várd meg, míg lefolyik; ha szükséges, egy hosszú kanállal igazgasd el az uborkát, hagymát. Úgy öntsd fel az üvegeket, hogy sehol ne maradjon száraz rész, légbuborék.
Ezután alaposan zárd le az üvegeket, és mehet is a svéd uborkasaláta a kamrapolcra.