FAZÉK

Süss grillcsirkét otthon! Csak ezt a trükköt kell ismerned hozzá

Konyhai sütőben vagy fedett grillben is elkészítheted otthon a kedvenc pecsenyédet. Nem kell az utcai árusnál sorban állnod érte. Úgy fûszerezed, ahogy te szereted, és a tepsit is megtöltheted krumplival, hagymával, zöldségekkel. Mutatjuk, mi a titkos eszköz, amin megsül a grillcsirke.

Mennyei grillcsirkét készíthetsz otthon, nem kell érte sehová se menned. Két módot is mutatunk.

Kuglófsütőben fejre állítva

1. Mosd, majd szárítsd meg a csirkét.

2. Készítsd el a kedvenc fűszerkeverékedet.

3. Sózd meg a csirke belsejét, majd szórj bele durva szemű borsot. Kend ki belül tetszés szerint vajjal, olajjal, olívával.

4. Kend be zsiradékkal a csirke külsejét is. Jól masszírozd bele.

5. Szórd meg a külsejét fűszerkeverékkel, és jól dörzsöld át vele.

6. Sózd meg kívülről is.

7. Ha extra ropogósan szereted, akkor a fűszerekhez keverj egy kávéskanál sütőport is, és azzal kend be a bőrét.

8. A kuglóf aljába tegyél egy negyedelt citromot, vöröshagymát, pár szál kakukkfüvet, néhány babérlevelet. Darabolt krumplit, zöldségeket is süthetsz együtt a csirkével. Isteni zamatot kapnak tőle.

Még rozmaringágacskákat is szúrhatsz bele.

9. A kuglófforma kürtőjét fedd le négyrét hajtogatott alufóliával.

10. Fenékkel lefelé ültesd rá az előkészített csirkét.

11. 170 Celsius-fokra előmelegített sütőben süsd, hőlégkeveréssel.

12. Forgasd el negyed fordulattal 15 percenként, hogy egyenletesen süljön.

13. Addig süsd, míg belül is omlós lesz. Ez a csirke méretétől függ.

14. Nem légkeveréses programmal 220 fokon süsd egy órán át.

Az eredmény kívül ropogós, belül omlós, isteni grillcsirke lesz.

Sütés sörösdobozon vagy sörösüvegen

Ha nincs kuglófsütőd, akkor sincs semmi veszve. Kisebb, 1.2 kg-os csirkét 0.33 l-es, nagyobb, 1.5 kg-osat félliteres dobozra ültetve vagy üvegre húzva is megsüthetsz.

Ha az üveget választod, akkor egészen a nyakáig húzd föl.

Akár doboz, akár üveg, tisztára mosott, címke nélküli eszközt használj. A dobozt tekerd alufóliába.

Töltsd meg ¾ részéig vízzel (vagy hagyd benne a sör felét), úgy állítsd rá a madarat.

Az üveget vagy dobozt tedd egy tepsire, abba is önts egy kevés vizet. Sütés közben párolog, nem szárad ki a hús.

180 fokon süsd puhára (60 perc), majd a végén 200 fokon ropogósra (15 perc).