Krumpli és rizs helyett itt a legfinomabb húsvéti köret!
Egészséges köretre vágysz a megszokott krumpli és rizs helyett? Vagy egyszerűen csak újítanál valamit a húsvéti ebéden? Íme egy izgalmas és hihetetlenül finom köret: a sült sárgarépa!
Ezt a köretet lehetetlen elrontani, és még a legfinnyásabb gyerek is megnyalja utána mind a tíz ujját. A sárgarépa egyszerű zöldségből valóságos ínyencfalattá változik a sült hús vagy a sonka mellett. A ragacsos, édes, mézes bevonat szinte desszertté emeli, a zöldfűszerek pedig pikánssá teszik az ízhatást. Ráadásul, ha a húsvétkor megszereti a család, máskor sem kell majd küzdened azért, hogy elegendő zöldséget egyenek a gyerekek. Ők fogják kérni, hogy készíts újabb adagot ebből a finomságból!
A mézes, fűszeres sült sárgarépa fűszerezésével bátran kísérletezhetsz. Nincs otthon rozmaring? Próbáld ki oreganóval vagy petrezselyemmel! Nem szereted a kakukkfüvet? Egyszerűen hagyd ki! A zöldfűszerek mellett chilivel vagy borssal is pikánssá varázsolhatod, vagy a fokhagyma ízét hangsúlyozhatod ki jobban. Így akár minden étkezésnél más formában kerülhet az asztalra ugyanaz a köret. Íme, a recept!
Fűszeres-mézes sült sárgarépa
Hozzávalók:
15 szál sárgarépa megtisztítva és hosszában felébe-negyedébe vágva
1,5 evőkanál vaj
2 evőkanál méz
Fél teáskanál szárított rozmaring, oregano vagy petrezselyem
Fél teáskanál fokhagymapor vagy egy gerezd összenyomott fokhagyma
só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
A tálaláshoz friss kakukkfűágak vagy petrezselyemlevelek
Így készítsd el:
Melegítsd elő a sütőt 200 Celsius-fokra. A sárgarépákat tisztítsd meg, és vastagságuktól függően vágd őket hosszában félbe-negyedbe. A nagyon hosszú répákat keresztben is megfelezheted.
Egy lábasban, alacsony lángon olvaszd meg a vajat. Keverd hozzá a mézet, a rozmaringot és a fokhagymát vagy fokhagymaport, majd ízesítsd sóval és frissen őrölt fekete borssal. Ha csípősen szereted, egy kevés chiliport is tehetsz bele, így még pikánsabb lesz a kész sült sárgarépa íze.
Egy sütőlapot bélelj ki sütőpapírral, és helyezd el rajta a félbe-negyedbe vágott sárgarépákat. Kanalazd rájuk a vajas-mézes-fűszeres keveréket, és alaposan forgasd össze a vele a sárgarépákat, úgy, hogy mindenhova jusson rajtuk a mártásból.
30-40 perc alatt süsd meg a répát a forró sütőben. Addig süsd, amíg a máz karamellizálódik, és fényes lesz.
Tálalás előtt szórd meg friss kakukkfűvel vagy petrezselyemmel.