Egészséges köretre vágysz a megszokott krumpli és rizs helyett? Vagy egyszerűen csak újítanál valamit a húsvéti ebéden? Íme egy izgalmas és hihetetlenül finom köret: a sült sárgarépa!
Ezt a köretet lehetetlen elrontani, és még a legfinnyásabb gyerek is megnyalja utána mind a tíz ujját. A sárgarépa egyszerű zöldségből valóságos ínyencfalattá változik a sült hús vagy a sonka mellett. A ragacsos, édes, mézes bevonat szinte desszertté emeli, a zöldfűszerek pedig pikánssá teszik az ízhatást. Ráadásul, ha a húsvétkor megszereti a család, máskor sem kell majd küzdened azért, hogy elegendő zöldséget egyenek a gyerekek. Ők fogják kérni, hogy készíts újabb adagot ebből a finomságból!
A mézes, fűszeres sült sárgarépa fűszerezésével bátran kísérletezhetsz. Nincs otthon rozmaring? Próbáld ki oreganóval vagy petrezselyemmel! Nem szereted a kakukkfüvet? Egyszerűen hagyd ki! A zöldfűszerek mellett chilivel vagy borssal is pikánssá varázsolhatod, vagy a fokhagyma ízét hangsúlyozhatod ki jobban. Így akár minden étkezésnél más formában kerülhet az asztalra ugyanaz a köret. Íme, a recept!
Fűszeres-mézes sült sárgarépa
A sárgarépát más zöldségekkel is társíthatod a tepsiben, így még különlegesebb lesz a köret! Fotó: Pixabay.com
Hozzávalók:
15 szál sárgarépa megtisztítva és hosszában felébe-negyedébe vágva
1,5 evőkanál vaj
2 evőkanál méz
Fél teáskanál szárított rozmaring, oregano vagy petrezselyem
Fél teáskanál fokhagymapor vagy egy gerezd összenyomott fokhagyma
só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
A tálaláshoz friss kakukkfűágak vagy petrezselyemlevelek
Így készítsd el:
A nagyobb sárgarépákat negyedekre is vághatod, a hosszabbakat pedig hosszában is megfelezheted Fotó: Pixabay.com
Melegítsd elő a sütőt 200 Celsius-fokra. A sárgarépákat tisztítsd meg, és vastagságuktól függően vágd őket hosszában félbe-negyedbe. A nagyon hosszú répákat keresztben is megfelezheted.
Egy lábasban, alacsony lángon olvaszd meg a vajat. Keverd hozzá a mézet, a rozmaringot és a fokhagymát vagy fokhagymaport, majd ízesítsd sóval és frissen őrölt fekete borssal. Ha csípősen szereted, egy kevés chiliport is tehetsz bele, így még pikánsabb lesz a kész sült sárgarépa íze.
Egy sütőlapot bélelj ki sütőpapírral, és helyezd el rajta a félbe-negyedbe vágott sárgarépákat. Kanalazd rájuk a vajas-mézes-fűszeres keveréket, és alaposan forgasd össze a vele a sárgarépákat, úgy, hogy mindenhova jusson rajtuk a mártásból.
30-40 perc alatt süsd meg a répát a forró sütőben. Addig süsd, amíg a máz karamellizálódik, és fényes lesz.
Tálalás előtt szórd meg friss kakukkfűvel vagy petrezselyemmel.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.