FAZÉK

Itt az újabb elmélet a tojásrántottáról, eddig mindenki tévedett

Ugye te nem követed el ugyanezt a hibát?
címkék:
  • Szerző:

A rántotta egy végtelen egyszerű reggeli, és talán ez az első főtt étel, amit gyerekként mindenki megtanul elkészíteni. Felversz pár tojást és serpenyőben egy kevés zsiradékon vagy olajon kisütöd. Ám az, hogy nagyon egyszerű, nem jelenti azt, hogy nem lehet elrontani. A rántotta sütésének is vannak jól bevált trükkjei, amit érdemes megfogadni. És bár mi magyarok előszeretettel dúsítjuk szalonnával, kolbásszal, paprikával, zöldségekkel a tojásrántottát, a legnagyobb baj az, hogy sokszor tejet adunk hozzá, hogy egy kicsit lágyabb és krémesebb legyen az étel.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Lássuk, miért nem szabad tejet adni a tojásrántottához?

A Mirrornak nyilatkozó séf szerint nem is tehetünk annál rosszabbat, hogy tejet adunk hozzá, ugyanis a tejben nagyon kevés zsiradék található, így értelmetlenül felvizezzük a tojást. Ennek a rosszul berögződött szokásnak ideje búcsút inteni. Felejtsük el ezentúl a tejet, és használjunk vajat helyette, ami tökéletes megoldás erre a célra, hiszen elegendő a zsírossága ahhoz, hogy krémesebb, lágyabb legyen az étel. Nagyon nem lövünk mellé egy kis tejszínnel sem, már az is sokkal finomabbá teszi a tojásrántottát, mint a tej önmagában.

Mire kell még figyelni a tökéletes rántotta elkészítésénél?

  • a tojásokat alaposan fel kell verni és frissen, lehetőleg azonnal ráönteni a felhevült zsiradékra a serpenyőbe
  • a só nem tesz jót, mert kicsapódik a nedvesség a tojásból, ezért csak a habosítás után lehet hozzáadni a sót és a borsot a keverékhez
  • a hőmérséklet kulcsfontosságú, ha szaftos állagot szeretnél, közepesnél kicsit alacsonyabb hőfokon süsd készre a rántottát
  • érdemes kívülről befelé kavargatni a rántottát, mert a tojás a széleken hamarabb megszilárdul
  • sajnos nagyon hamar kihűl az étel, és ez sokat elvesz az élvezeti értékéből, ezért tálalás előtt melegítsd meg mikróban a tányért, hogy tovább frissen és melegen tudja tartani a rántottádat

 

Ha szeretnéd megnézni, hogyan süti egy profi séf a tojásrántottát, nézd meg Jamie Oliver videóját. Látni fogod, miként lehet tökélyre fejleszteni ennek az egyszerű és ízletes ételnek az elkészítését:

 

 

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?