Ez a leves a férfiak 87 százalékának nagy kedvence, tárkonnyal az igazi
Bár a férfiak többsége nem kimondottan levespárti, ennek a tartalmas fogásnak képtelenek ellenállni. Tárkonnyal megbolondítva igazi ízorgiát nyújt a palócleves; mutatjuk a receptet!
A palócleves húsos, gazdag, laktató, nagyon finom – és egyáltalán nem a Palócföldről származik. Bizony, ez a fantasztikus ízvilágú, egyszerű leves Budapest egy vendéglőjében készült, méghozzá Mikszáth Kálmán tiszteletére, akinek nagy kedvence is lett. Ez persze egyáltalán nem jelenti azt, hogy különösebben bonyolult lenne a receptje, hiszen pont az egyszerűség ennek a paraszti ételnek a lényege. Igazán különleges ízét a tárkony adja, ne hagyd ki belőle semmiképp! Ezzel a recepttel lehetetlen hibázni, a férfiak többsége odáig van érte.
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
fél dl olaj
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
só, bors ízlés szerint
2 db babérlevél
1 csipet kömény
3 dl tejföl
1 csokor petrezselyem
40 dkg sertéslapocka
őrölt tárkony
30 dkg krumpli
2 fehérrépa
2 sárgarépa
50 dkg zöldbab
1 csipet majoránna
1 evőkanál liszt
3 csepp ecet
Elkészítés:
A finomra vágott hagymát és fokhagymát pirítsd üvegesre az olajon. Add hozzá a felkockázott húst, szórd meg őrölt paprikával és forgasd át.
Add hozzá az aprított zöldpaprikát és a paradicsomot. Ízesítsd sóval, borssal, babérlevéllel, tárkonnyal, köménnyel, majoránnával. Fedő alatt hagyd párolódni.
Ha a hús félig már megpuhult, add a leveshez a feldarabolt zöldségeket, zöldbabot és a krumplit, majd az alapot engedd fel kb. másfél liter vízzel és főzz puhára mindent.
Keverd ki a tejfölt a liszttel, adj hozzá néhány kanállal a leves levéből és habard be a levest. Amint felforr, kész is van. Szórd meg bőven a friss petrezselyemmel. Pár csepp ecettel is megbolondíthatod.