Létrehozva: 2020.09.05.

Isteni finomságok fügéből

A mediterrán térségben a füge évezredek óta az egyik alap élelmiszer, és ma már egyre több magyar kiskertben is terem ez a különlegesség. Lássuk, mi mindent készíthetünk belőle.

A füge rendkívül sokoldalúan felhasználható gyümölcs, amelyet az emberek a bibliai idők óta nagyra becsülnek. Rendkívül magas rosttartalma miatt az egyik legjobb fogyókúrás étel és akkor még nem is beszéltünk magas B-vitamin tartalmáról. Apró magjai segítik a méreganyagok és a salakanyagok kiürülését az emésztőrendszerből. Mivel az érett, zamatos füge igen érzékeny, így hamar el kell fogyasztani, de télire eltehetjük szárítva vagy lekvárként, esetleg likőrt is készíthetünk belőle.

Fotó: Shutterstock

  • Mézes-fahéjas füge
  • A megmosott fügéket vágjuk félbe, tegyük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. Mindegyik fügébe csepegtessünk egy-két csepp mézet és szórjuk meg fahéjjal. Mehet is a 200 fokra előmelegített sütőbe 6-8 percre. Fagylalttal kínálva igazi ínyencség.

  • Gyors fügepite
  • Hozzávalók:

    1 csomag friss linzertészta

    vaj a formához

    szárazbab a vaksütéshez

    1 kg friss füge

    25 dkg mascarpone

    1 tasak vaníliás cukor

    2 dkg cukor

    1 ek vaníliaízű pudingpor

    1 db tojás

    ELKÉSZÍTÉS:

    A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A sütőpapírra feltekert friss linzertésztát bontsuk és tekerjük ki. Egy piteformát kenjünk ki vajjal, és béleljük ki a tésztával. Takarjuk be sütőpapírral, töltsük meg nehezéknek szárazbabbal, és előmelegített sütőben süssük 20 percig. Közben a fügét mossuk meg, és hosszában vágjuk félbe. A mascarponét keverjük krémesre a vaníliás cukorral, a cukorral, a pudingporral és a tojással esetleg fahéjjal ízesíthetjük.

    A formát vegyük ki a sütőből, és a szárazbabot a sütőpapírral együtt vegyük ki. A mascarponekrémet töltsük a tésztára, és a vágott felükkel felfelé rendezzük el rajta a fél fügéket. Végül a pitét a sütő középső részében változatlan hőfokon süssük készre további kb. 45 perc alatt.

    Fotó: Shutterstock

     

    Száríthatjuk napon vagy sütőben

     

    Az Adriai-tenger délkeleti részén még mindig a legősibb fügetartósítási módszert alkalmazzák. Vagyis, miután leszedik a fáról, napon szárítják, közben gyakran megforgatják, végül leöntik forró tengervízzel és aztán csomagolják. De a törökök is napon szárítják, ők viszont a végén liszttel szórják be az aszalványt, hogy a magas cukortartalom miatt a tárolás során ne ragadjon össze. Magyarországon azonban ősszel érik a legtöbb gyümölcs be, amikor már nincs sajnos olyan ereje a napnak. Így aztán a legjobb, ha sütőbe toljuk a zamatos termést.

    Így kezdjünk neki

    A jó érett fügéket félbevágva, vágott felükkel felfelé rakjuk egy tepsire, és így toljuk a meleg sütőbe. A sütő ne legyen forró, de mégis meleg, akár 60 fok is mindaddig, amíg nem érezni a fügén, hogy szárad. Mivel nagyon cukros és lédús, könnyen erjedésnek indulhat, ha nem elég magas a hőmérséklet. Amikor eléri azt az állapotot, hogy már láthatóan nem vizes a felszíne, akkor lejjebb vehetjük 50 fokra a hőt, de közben figyelni kell, és amikor úgy érezzük szárad, vagy keményedik a vágás mentén, akkor leforgatjuk őket, hogy a vágott felületen feküdjenek. Nem szabad csontszárazra szárítani, legyen puha, de ne legyen nedves. A késznek tűnő darabokat 1-2 napig még érdemes szobalevegőn szárogatni, mielőtt üvegekbe rakjuk, és lezárjuk. Erre azért van szükség, hogy ne veszítsék el teljesen a zamatukat. Pár napig figyeljük az üvegben, hogy nem kezdenek-e el penészedni.

     

    Ez is érdekelhet

    origo.hu

    Megdöbbentő bejelentés: félelmetes jelenséget rögzített a NASA napfigyelő műholdja

    origo.hu

    Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

    borsonline.hu

    Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

    magyarnemzet.hu

    Bekeményítettek a hazai autópályákon, mert amíg szépen kérték, senkit nem érdekelt

    ripost.hu

    Sztárok bulizás közben - Galéria

    vg.hu

    Hivatalos: kiválasztották a nyertest, a valaha volt legdrágább Duna-híd épül meg Magyarországon, de minden forintját megéri – térkép

    origo.hu

    Vajna Tímea bikiniben mutatta meg műtéti hegeit

    ripost.hu

    Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

    ripost.hu

    Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

    ripost.hu

    Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek

    FAZÉK

    Ezt rontja el mindenki, amikor rakott krumplit készít, te ne tedd!

    FAZÉK

    Most lehet szedni a gyógyerejű csalánt, mutatjuk, mennyi mindenre jó

    FAZÉK

    Tojáskrém 3X: zseniális recepteket mutatunk

    FAZÉK

    3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

    FAZÉK

    Már virágzik a bodza! Készíts isteni szörpöt télire, mutatjuk a tökéletes receptet

    FAZÉK

    Így készül az igazi knédli, ez nagyanyáink legjobb receptje

    FAZÉK

    Ha még ettél finomat: Töltött bundás kenyér az új kedvenc

    FAZÉK

    Soha többet nem marja szét a szemedet a hagyma, itt a trükk