tóth gabi
Ne dobd ki a sütõtök magját, inkább készíts belõle isteni finom, pirított házi tökmagot! Mutatjuk a pofonegyszerû receptet, ráadásul az íze mérföldekkel veri a zacskós, bolti tökmagét!
Akkor jó a nasinak szánt tökmag, ha már akkor összefut a nyál a szádban, amikor még szét sem választottad fogaddal a tökmag belsejét rejtő héjat. Itt álljunk is meg egy pillanatra, mert ez egy fontos momentum. Nem mindegyik pirított tökmag hozza ugyanis ezt a fantasztikus hatást! S hogy mi a különbség? Bizonyára te is tudod, csak még nem jutott eszedbe gondolkodni rajta...
Nos, a jól elkészített tökmag héja sós!
S hogy ezt a hatást miként lehet elérni? Mutatjuk a trükköt! A profik így készítik a tökmagot!
Íme a recept a házi tökmaghoz:
1. Vágd körbe a tök tetejét, majd tedd félre a levágott részt.
2. Kanalazd ki a belsejét.
3. Válaszd szét a magokat a tök húsától, vagyis alaposan mosd át vízben.
4. Ezután tedd a kinyert tökmagot egy fazékba és hintsd meg kb 2 evőkanál sóval.
5. Engedj rá annyi vizet, hogy pont ellepje a tökmagokat, majd a forrástól számítva 10 percig főzd.
6. Melegítsd elő a sütőt 200-210 fokra. A tepsi alját kend át olívával, és terítsd el rajta a megfőzött tökmagokat. Pirítsd kb 20 percig, amíg a héjuk aranybarna nem lesz.
7. Végül a magokat tedd tálkába, máris lehet ropogtatni!