kulcsár edina
Nem lekvár, nem is pálinka, és nem birsalmasajt. Ez valami sokkal különlegesebb és izgalmasabb. Az biztos, hogy leesik az álla, aki meglátja – és az egyik legjobb vendégcsalogató. Mutatjuk a receptet!
Elérkezett az ősz, vagyis az almaszezon, készül a birsalmasajt, a befőtt, de egy háziasszony olyasmi készített, amivel mindenkit meglepett.
Isteni gyömbéres bonbont készített birsalmából. Macerás munka, de a végeredmény miatt megéri, az édes és finom csemege igazi különlegesség.
Hozzávalók
- Birsalma
- Kristálycukor
- Víz
- Ízlés szerint gyömbér
Elkészítés:
- A birsalmákról jó alaposan le kell dörzsölni a szőrt, majd kimagozni őket, és héjastul feldarabolni.
- Ezután fel kell tenni főni annyi vízben, amennyi épphogy ellepi, és addig főzni, míg teljesen puha nem lesz.
- Leszűrés után a léből lehet készíteni birsalmazselét; a bonbon a gyümölcs húsából készül.
- A gyömbért finomra kell darabolni, és hozzáadni a főtt birsalmához; utána jöhet a cukor és a főzés.
- Egy kilogramm gyümölcshöz 1 kg cukrot kell adni, és folyamatos kevergetés mellett addig főzni, míg el nem válik az edény aljától.
- Ezután a masszát sütőpapírra kell kenni fél centiméteres vastagságban, és nyitott sütőajtóval, 100 fokon sütni 3-4 órán keresztül.
- Végül nincs más teendő, mint feldarabolni az anyagot bonbon méretűre, és a legvégén finom cukorban vagy porcukorban megforgatni.
Ugyan hosszadalmas elkészíteni, de mindenki megnyalja utána a tíz ujját!