kulcsár edina
Mindenkivel előfordul már, hogy este, amikor benézett a hűtőszekrénybe, nem talált mást benne csak tojást és egy kis zöldséget. Ilyenkor sem kell elkeseredni, mennyei vacsorát varázsolhatunk az asztalra.
A frittatát célszerű sütőben készíteni. Az különbözteti meg az omlettől, hogy az omlettet sütés közben meg kell fordítani, a frittatát viszont nem. Tej vagy tejszín mindkettőbe kerül, liszt viszont csak a frittatába.
ELKÉSZÍTÉS:
Négy tojást verjünk fel, és rakjunk bele négy evőkanál lisztet, 2 dl tejet, fűszereket és verjük habosra! Forró olajba öntsük a masszát, dobáljunk bele paradicsomot és zöldfűszereket. Fedjük le a serpenyőt és süssük jól át. Ha kész, reszeljünk rá sajtot és hagyjuk, hogy ráolvadjon. Bazsalikomot, ruccolát is szórhatunk a legvégén rá.
A zakuszkás tojás elkészítésénél a legfontosabb, hogy sütőben sült paprikát – kápiát vagy pritamint, padlizsánt, paradicsomot használjunk alapnak. Süssük sütőben a zöldségeket 180 fokon, 35 percig! Ha kész, szabadítsuk meg őket héjuktól és turmixoljuk össze! A zöldséges alapot olajon futtassuk meg kicsit. Üssünk rá a tojásokat és mennyei vacsoránk lesz.
Hozzávalók:
ELKÉSZÍTÉS:
Egy tepsibe rakjunk olajat, melegítsük fel. Dobjuk bele az apróra vágott krumplit és a szeletelt hagymát és sózzuk meg! Keverjük össze és 15 percig süssük. Amikor a krumplinak pürészerű állaga lesz, akkor vegyük le a tűzről. Üssünk fel 5 db tojást egy tálban, majd sózzuk meg és keverjük össze. Adjuk hozzá a burgonyát. Rakjunk egy kis olajat a tepsibe ismét, és a massza 1/3-át rakjuk a meleg olajba sülni. A masszára helyezzünk rá 4 szelet sajtot, majd 4 szelet sonkát és ismét 4 szeletet a sajtból. Öntsük rá a maradék krumplis tojásmasszát, és szép kerek formára terítsük szét. Süssük tovább alacsony lángon, nagyjából még 5 percen keresztül. Majd fogjunk egy tányért, borítsuk a tetejére, és a segítségével fordítsuk meg a tojást. A megfordított lepényt még 5 percen keresztül süssük.