A diós hógolyó különleges sütemény, hiszen azok is csemegézhetnek belőle, akik karácsonykor is ügyelni akarnak a vonalaikra. Az A- és E-vitaminban, valamint B-vitaminokban rendkívül gazdag dió különlegesen egészségessé teszi ezt a finomságot, ráadásul a vitaminokon és a magnéziumon kívül egészséges, többszörösen telítetlen zsírsavakkal is támogatja szervezeted működését. Nincs benne cukor és liszt, így a hirtelen vércukorszint-emelkedéstől sem kell tartanod.
Persze, mint minden édességet, ezt is mértékkel kell fogyasztani, hiszen a dió nem kifejezetten kalóriaszegény finomság. De a diós csoda sokkal gazdagabb értékes, egészséges tápanyagokban, mint egy fehér lisztből készült, cukorral bőven megszórt sütemény. Az íze viszont legalább olyan finom, mint azoké! Máris mutatjuk, hogyan készül.
Cukormentes diós hógolyó
Ez a finom diós desszert a diétádat sem teszi tönkre, hiszen teljesen cukormentes Fotó: Unsplash.com
A kókuszreszelék és a kókuszliszt különösen finommá varázsolja! Fotó: Unsplash.com
Melegítsd elő a sütőt 150 Celsius-fokra. Teríts sütőpapírt egy sütőlapra.
Keverd össze alaposan az olvasztott vajat, a tojást, a vaníliakivonatot és a steviát egy nagyobb tálban, majd tedd félre.
A diót daráld finomra, add hozzá a kókuszlisztet és az eritritet, majd konyhai robotgépben készíts belőle egynemű, száraz elegyet.
Add a száraz keveréket apránként a nedves hozzávalókhoz, és keverd el alaposan. A diós hógolyó tésztájának a művelet végére lágynak kell lennie, de elég keménynek ahhoz, hogy golyókat formálj belőle, anélkül, hogy hozzáragadna a kezedhez. Ha túl lágy, egy-két evőkanál kókuszliszttel adj neki tartást, ha túl kemény, kevés olvasztott vajat tegyél hozzá.
Készíts a masszából golyókat (ez a mennyiség kb. 15 golyóra elegendő), és rendezd el őket a sütőpapíron. A sütőben nem fognak megduzzadni, nem kell a szokásosnál nagyobb távolságot hagyni közöttük. Süsd őket 30 percig.
Amikor minden diós hógolyó megsült, hagyd őket 5 percig hűlni, majd hempergesd őket eritrittel kevert kókuszreszelékbe. Tedd vissza a golyókat a sütőpapírra, és hagyd, hogy teljesen kihűljenek. Máris tálalhatod, de fémdobozban simán eláll néhány napig.