RETRO RÁDIÓ

Íme, az őszi sütik királynője: Fantasztikus almáspite-tortát készített a szabolcsi háziasszony

Íme, az őszi sütik királynője: Fantasztikus almáspite-tortát készített a szabolcsi háziasszony
Létrehozva2021. 09. 01. 19:40

Új dimenzióba került a magyarok kedvenc almás süteménye. A látványa is pazar, de ahogy az illatos fahéjas-almás tölteléket rejtő omlós tészta elolvad a szádban, az egyenesen mennyei. Mutatjuk a receptet!

Berobbant az almaszezon, ilyenkor a legfinomabb ez az illatos, omlós sütemény! Baráthné Éva almáspite-torta receptje mindent visz idén: a látvány annyira mesés, hogy az emberben felmerül, kinek van szíve felvágni ezt a pompás süteményt? A látszat csal, az aprólékos díszítés ellenére sem bonyolult az almáspite-torta elkészítése, bátran vágj bele te is! Az biztos, hogy a család imádni fogja, és még azok is repetát követelnek majd, akik egyébként nincsenek odáig az almáért.

Fotó: Baráthné Éva

Hozzávalók a tésztához:

  • 45 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 2 evőkanál tejföl
  • Fotó: Pixabay.com

    Hozzávalók a töltelékhez:

  • 1,5 kg tisztított alma – A szabolcsi jonatán a legfinomabb!
  • 10 dkg cukor
  • 2 teáskanál fahéj
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 5 dkg durvára vágott dió
  • 2 citrom leve
  • 1 db tojássárgája
  • Fotó: Pixabay.com

    Elkészítés:

  • Szitáld át a lisztet, majd morzsold össze a hideg, felkockázott vajjal. Add hozzá tojássárgáját, a tejfölt és a cukrot, majd alaposan dolgozd össze a tésztát. Formázz belőle egy kisebb és egy nagyobb cipót, és tedd őket a hűtőbe arra az időre, míg a töltelék elkészül és kihűl.
  • Reszeld le az almát, és locsold meg az egyik citrom levével. Hagyd állni egy kicsit, majd alaposan nyomkodd ki; de tegyél félre fél deci almalevet.
  • Fotó: Shutterstock

  • Egy nagyobb lábasban tedd fel a cukrot, és pirítsd közepes lángon aranybarnára. Add hozzá a kinyomkodott almát, majd öntsd rá a második citrom levét és add hozzá a fahéjat. A fél deci almalében keverd el csomómentesen a pudingport, majd add az almához. Éppen csak forgasd össze őket, majd vedd le a tűzről. Hagyd kihűlni.
  • Vedd elő a tésztát a hűtőből; a nagyobb cipót körülbelül 38 centis koronggá nyújtsd, és tedd egy pitesütőbe; igazítsd az oldalához a tésztát, hogy felvegye a formát. Szurkáld meg villával jó sűrűn az alját, és szórd rá a diót.
  • Fotó: Pixabay.com

  • Egyenletesen terítsd el rajta a kihűlt tölteléket. Ezután a kisebb tésztacipóból készíts két centis csíkokat; ezekkel rácsozd be a pite tetejét. Ekkor dekorálhatod is; Baráthné Éva sütikiszúróval és rácsozóval díszítette a pitetorta tetejét.
  • Fotó: Baráthné Éva

  • Kend meg a felvert tojássárgájával a pite tetejét, majd tedd 190 Celsius-fokos, előmelegített sütőbe. Körülbelül 45 perc alatt készül el; akkor jó, ha a tészta szép aranybarnára pirult. Ezután nincs más dolgod, mint tálalni, és bezsebelni az elismerést.
  • Fotó: Baráthné Éva

     

    Ripost hírek

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.