Íme, az őszi sütik királynője: Fantasztikus almáspite-tortát készített a szabolcsi háziasszony
Új dimenzióba került a magyarok kedvenc almás süteménye. A látványa is pazar, de ahogy az illatos fahéjas-almás tölteléket rejtő omlós tészta elolvad a szádban, az egyenesen mennyei. Mutatjuk a receptet!
Berobbant az almaszezon, ilyenkor a legfinomabb ez az illatos, omlós sütemény! Baráthné Éva almáspite-torta receptje mindent visz idén: a látvány annyira mesés, hogy az emberben felmerül, kinek van szíve felvágni ezt a pompás süteményt? A látszat csal, az aprólékos díszítés ellenére sem bonyolult az almáspite-torta elkészítése, bátran vágj bele te is! Az biztos, hogy a család imádni fogja, és még azok is repetát követelnek majd, akik egyébként nincsenek odáig az almáért.
Hozzávalók a tésztához:
45 dkg liszt
15 dkg cukor
20 dkg vaj
2 tojássárgája
2 evőkanál tejföl
Hozzávalók a töltelékhez:
1,5 kg tisztított alma – A szabolcsi jonatán a legfinomabb!
10 dkg cukor
2 teáskanál fahéj
1 csomag vaníliás pudingpor
5 dkg durvára vágott dió
2 citrom leve
1 db tojássárgája
Elkészítés:
Szitáld át a lisztet, majd morzsold össze a hideg, felkockázott vajjal. Add hozzá tojássárgáját, a tejfölt és a cukrot, majd alaposan dolgozd össze a tésztát. Formázz belőle egy kisebb és egy nagyobb cipót, és tedd őket a hűtőbe arra az időre, míg a töltelék elkészül és kihűl.
Reszeld le az almát, és locsold meg az egyik citrom levével. Hagyd állni egy kicsit, majd alaposan nyomkodd ki; de tegyél félre fél deci almalevet.
Egy nagyobb lábasban tedd fel a cukrot, és pirítsd közepes lángon aranybarnára. Add hozzá a kinyomkodott almát, majd öntsd rá a második citrom levét és add hozzá a fahéjat. A fél deci almalében keverd el csomómentesen a pudingport, majd add az almához. Éppen csak forgasd össze őket, majd vedd le a tűzről. Hagyd kihűlni.
Vedd elő a tésztát a hűtőből; a nagyobb cipót körülbelül 38 centis koronggá nyújtsd, és tedd egy pitesütőbe; igazítsd az oldalához a tésztát, hogy felvegye a formát. Szurkáld meg villával jó sűrűn az alját, és szórd rá a diót.
Egyenletesen terítsd el rajta a kihűlt tölteléket. Ezután a kisebb tésztacipóból készíts két centis csíkokat; ezekkel rácsozd be a pite tetejét. Ekkor dekorálhatod is; Baráthné Éva sütikiszúróval és rácsozóval díszítette a pitetorta tetejét.
Kend meg a felvert tojássárgájával a pite tetejét, majd tedd 190 Celsius-fokos, előmelegített sütőbe. Körülbelül 45 perc alatt készül el; akkor jó, ha a tészta szép aranybarnára pirult. Ezután nincs más dolgod, mint tálalni, és bezsebelni az elismerést.