FAZÉK

4 szuper ötlet, hogy használd a konyhában a gyömbért

Ez az erőteljes illatú gyökér, amit ma már szinte minden boltban frissen beszerezhetsz, az egyik leghatékonyabb anyagcsere gyorsító. Intenzív íz-világú, illatos teája javítja a veseműködést, és pillanatok alatt elűzi testedből a feleslegesen felhalmozott vizet.
címkék:
  • Szerző:

A gyömbér remek szolgálatot tesz különböző ételek, italok, levesek, főzelékek, húsok, desszertek ízesítéséhez, ráadásul nagyon egészséges is. Gyulladáscsökkentő hatású, ami megfázás esetén is igen jól jöhet.

Téli betegségek ellen

A gyömbértea fertőtlenítő hatású, a torokgyulladás és a köhögés egyik legjobb ellenszere. Ha beteg vagy iszogasd a nap során újra és újra apró kortyokban!

Prüsszögős lábfürdő

Meghűléses betegségek, torokfájás kezelésére hatásos módszer, ha gyömbérporos lábvizet készítesz. A gyömbér felmelegíti szervezetedet, így az egész testedre hat. Forralj fel egy kanál gyömbérporos vizet, amikor besűrűsödik, keverd el egy lavór vízben. A gyömbér melegítő tulajdonságának köszönhetően az egész testet átmelegíti.

Fotó: 123rf

Ezért érdemes kipróbálnod

  1. Javítja az emésztés, felgyorsítja az anyagcserét.
  2. Serkenti a zsírégetést
  3. Csökkenti a rossz koleszterint
  4. Segítségével legyőzheted a lázat és megfázást
  5. Hányingere ellen is kiváló, a terhes nők is mellékhatás nélkül fogyaszthatják reggeli rosszullét esetén.
  6. Görcsoldó. Hatásos menstruációs görcsök ellen is
  7. Gyulladáscsökkentő
  8. Enyhíti az izomlázat

Hatásos emésztési zavarok enyhítésére, mint például az enyhe gyomorrontás, vagy a puffadás, de émelygésnél, hányingernél is a segítségünkre lehet. Jó emésztésserkentő és étvágyjavító hatású. Egyes hagyományok szerint pedig a memóriát is javítja. Ráadásul sokféleképpen fogyasztható, máris mutatjuk, hogyan!

1. Hámozva vagy anélkül
Sokan nem tudják, de a gyömbért nem muszáj meghámozni, ugyanis a héja is ehető és még finom is, arra azonban érdemes figyelni, hogy ha nem vágjuk elég vékonyra, a nagy héjas darabok bizonyos ételekben zavaróak lehetnek.
Ha mégis a hámozás mellett döntünk, a kés helyett egy kanál jobb szolgálatot tehet:

2. Kisebb vagy nagyobb darabok
A szeletelésnél az első szabály, hogy vigyázzunk az ujjainkra, érdemes előre levágni a gyömbérről a hepehupákat, hogy könnyebb legyen szeletelni. Az, hogy mekkora szeletekre lesz szükségünk attól is függ, hogy mire használjuk. Teakészítésnél, például kifejezetten jók a nagyobb darabok, fűszerezésnél viszont aprókra van szükség.
A videóban megnézheted, hogy vághatod egyre kisebbre és kisebbre:

3. Pépesen is jó
Pürésíthetjük is, így például könnyebben ízesíthetünk vele leveseket vagy főzelékeket. A hámozatlan, vékonyra vágott gyömbérszeleteket tegyük a mixerbe és adjunk hozzá némi vizet, majd kezdődhet a keverés. A kész pürét akár le is fagyaszthatjuk, ha csak később lesz rá szükségünk.

4. Reszelve egyszerű
A gyömbér ajánlott napi adagja 1 gramm, amit akár reszelve mézzel is elfogyaszthatunk, finom és nagyon egészséges. Ráadásul így nem kell bajlódnunk a hámozással és a szeleteléssel, csak egy reszelőre lesz szükségünk.

címkék: