kulcsár edina
Ez az erőteljes illatú gyökér, amit ma már szinte minden boltban frissen beszerezhetsz, az egyik leghatékonyabb anyagcsere gyorsító. Intenzív íz-világú, illatos teája javítja a veseműködést, és pillanatok alatt elűzi testedből a feleslegesen felhalmozott vizet.
A gyömbér remek szolgálatot tesz különböző ételek, italok, levesek, főzelékek, húsok, desszertek ízesítéséhez, ráadásul nagyon egészséges is. Gyulladáscsökkentő hatású, ami megfázás esetén is igen jól jöhet.
Téli betegségek ellen
A gyömbértea fertőtlenítő hatású, a torokgyulladás és a köhögés egyik legjobb ellenszere. Ha beteg vagy iszogasd a nap során újra és újra apró kortyokban!
Prüsszögős lábfürdő
Meghűléses betegségek, torokfájás kezelésére hatásos módszer, ha gyömbérporos lábvizet készítesz. A gyömbér felmelegíti szervezetedet, így az egész testedre hat. Forralj fel egy kanál gyömbérporos vizet, amikor besűrűsödik, keverd el egy lavór vízben. A gyömbér melegítő tulajdonságának köszönhetően az egész testet átmelegíti.
Ezért érdemes kipróbálnod
Hatásos emésztési zavarok enyhítésére, mint például az enyhe gyomorrontás, vagy a puffadás, de émelygésnél, hányingernél is a segítségünkre lehet. Jó emésztésserkentő és étvágyjavító hatású. Egyes hagyományok szerint pedig a memóriát is javítja. Ráadásul sokféleképpen fogyasztható, máris mutatjuk, hogyan!
1. Hámozva vagy anélkül
Sokan nem tudják, de a gyömbért nem muszáj meghámozni, ugyanis a héja is ehető és még finom is, arra azonban érdemes figyelni, hogy ha nem vágjuk elég vékonyra, a nagy héjas darabok bizonyos ételekben zavaróak lehetnek.
Ha mégis a hámozás mellett döntünk, a kés helyett egy kanál jobb szolgálatot tehet:
2. Kisebb vagy nagyobb darabok
A szeletelésnél az első szabály, hogy vigyázzunk az ujjainkra, érdemes előre levágni a gyömbérről a hepehupákat, hogy könnyebb legyen szeletelni. Az, hogy mekkora szeletekre lesz szükségünk attól is függ, hogy mire használjuk. Teakészítésnél, például kifejezetten jók a nagyobb darabok, fűszerezésnél viszont aprókra van szükség.
A videóban megnézheted, hogy vághatod egyre kisebbre és kisebbre:
3. Pépesen is jó
Pürésíthetjük is, így például könnyebben ízesíthetünk vele leveseket vagy főzelékeket. A hámozatlan, vékonyra vágott gyömbérszeleteket tegyük a mixerbe és adjunk hozzá némi vizet, majd kezdődhet a keverés. A kész pürét akár le is fagyaszthatjuk, ha csak később lesz rá szükségünk.
4. Reszelve egyszerű
A gyömbér ajánlott napi adagja 1 gramm, amit akár reszelve mézzel is elfogyaszthatunk, finom és nagyon egészséges. Ráadásul így nem kell bajlódnunk a hámozással és a szeleteléssel, csak egy reszelőre lesz szükségünk.