Létrehozva: 2019.11.14.

4 szuper ötlet, hogy használd a konyhában a gyömbért

Ez az erőteljes illatú gyökér, amit ma már szinte minden boltban frissen beszerezhetsz, az egyik leghatékonyabb anyagcsere gyorsító. Intenzív íz-világú, illatos teája javítja a veseműködést, és pillanatok alatt elűzi testedből a feleslegesen felhalmozott vizet.

A gyömbér remek szolgálatot tesz különböző ételek, italok, levesek, főzelékek, húsok, desszertek ízesítéséhez, ráadásul nagyon egészséges is. Gyulladáscsökkentő hatású, ami megfázás esetén is igen jól jöhet.

Téli betegségek ellen

A gyömbértea fertőtlenítő hatású, a torokgyulladás és a köhögés egyik legjobb ellenszere. Ha beteg vagy iszogasd a nap során újra és újra apró kortyokban!

Prüsszögős lábfürdő

Meghűléses betegségek, torokfájás kezelésére hatásos módszer, ha gyömbérporos lábvizet készítesz. A gyömbér felmelegíti szervezetedet, így az egész testedre hat. Forralj fel egy kanál gyömbérporos vizet, amikor besűrűsödik, keverd el egy lavór vízben. A gyömbér melegítő tulajdonságának köszönhetően az egész testet átmelegíti.

Fotó: 123rf

Ezért érdemes kipróbálnod

  • Javítja az emésztés, felgyorsítja az anyagcserét.
  • Serkenti a zsírégetést
  • Csökkenti a rossz koleszterint
  • Segítségével legyőzheted a lázat és megfázást
  • Hányingere ellen is kiváló, a terhes nők is mellékhatás nélkül fogyaszthatják reggeli rosszullét esetén.
  • Görcsoldó. Hatásos menstruációs görcsök ellen is
  • Gyulladáscsökkentő
  • Enyhíti az izomlázat
  • Hatásos emésztési zavarok enyhítésére, mint például az enyhe gyomorrontás, vagy a puffadás, de émelygésnél, hányingernél is a segítségünkre lehet. Jó emésztésserkentő és étvágyjavító hatású. Egyes hagyományok szerint pedig a memóriát is javítja. Ráadásul sokféleképpen fogyasztható, máris mutatjuk, hogyan!

    1. Hámozva vagy anélkül

    Sokan nem tudják, de a gyömbért nem muszáj meghámozni, ugyanis a héja is ehető és még finom is, arra azonban érdemes figyelni, hogy ha nem vágjuk elég vékonyra, a nagy héjas darabok bizonyos ételekben zavaróak lehetnek.

    Ha mégis a hámozás mellett döntünk, a kés helyett egy kanál jobb szolgálatot tehet:

    2. Kisebb vagy nagyobb darabok

    A szeletelésnél az első szabály, hogy vigyázzunk az ujjainkra, érdemes előre levágni a gyömbérről a hepehupákat, hogy könnyebb legyen szeletelni. Az, hogy mekkora szeletekre lesz szükségünk attól is függ, hogy mire használjuk. Teakészítésnél, például kifejezetten jók a nagyobb darabok, fűszerezésnél viszont aprókra van szükség.

    A videóban megnézheted, hogy vághatod egyre kisebbre és kisebbre:

    3. Pépesen is jó

    Pürésíthetjük is, így például könnyebben ízesíthetünk vele leveseket vagy főzelékeket. A hámozatlan, vékonyra vágott gyömbérszeleteket tegyük a mixerbe és adjunk hozzá némi vizet, majd kezdődhet a keverés. A kész pürét akár le is fagyaszthatjuk, ha csak később lesz rá szükségünk.

    4. Reszelve egyszerű

    A gyömbér ajánlott napi adagja 1 gramm, amit akár reszelve mézzel is elfogyaszthatunk, finom és nagyon egészséges. Ráadásul így nem kell bajlódnunk a hámozással és a szeleteléssel, csak egy reszelőre lesz szükségünk.

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek