kulcsár edina
Szeretsz sütni? Szuper! De egyáltalán nem mindegy, mennyi cukrot veszel magadhoz a finomságokkal. Mutatunk néhány rendkívül egyszerû trükköt, melyekkel sokkal egészségesebb lesz minden házi sütemény.
A cékla például szuper a boltban kapható piros vagy lila ételfesték helyett, a narancslé sárgásra színezi a sütiket, míg az áfonyalé kékre. Ráadásul vitaminokat adnak a sütidhez vegyszerek helyett.
Zabpehelyliszt: magas rosttartalma miatt sokkal tovább érzed tőle jóllakottnak magad. Összehasonlításképpen: a búzaliszt rosttartalma 0,2 g / 100 g, míg a zabpehelyliszté: 10 g / 100 g.
Ha épp nincs otthon ilyen liszted, egyszerűen őröld meg a zabpelyhet a konyhai robotgépben. A zab gluténmentes, így a gluténmentes diétát követők is fogyaszthatják. Ha nem akarod a teljes lisztmennyiséget helyettesíteni vele, fele-fele arányban is keverheted búzaliszttel.
Mandulaliszt: akár a fehér liszt negyedét is helyettesítheted vele, ebben a menyiségben még nem nehezíti el a süteményt. Viszont megemeli a fehérjetartalmát, és finom, vajas textúrát kölcsönöz neki.
Lenmagliszt: A lenmaglisztben omega-3 zsírsavak is vannak, így sokkal egészségesebb lesz a sütid, ha a tésztájába teszel belőle. Számíts arra, hogy a lenmagliszttől sötétebb lesz a süti, de például kakaós tésztaalapokba, csokis piskótába simán belecsempészheted, senki nem fogja észrevenni!
A joghurt, az összenyomott banán és a cukormentes almavelő nedvességet ad a tésztához, ugyanakkor ezekben a hozzávalókban sokkal kevesebb a kalória, mint a vajban vagy az olajban. Mivel azonban a teljesen zsírmentes sütik nem igazán finomak, ne a recept által előírt összes olajat és vajat helyettesítsd mással, csak körülbelül a felét.
A csokidarabkák nagyon finomak, de ha üres kalóriák helyett inkább valódi tápanyagokat adnál sütihez, akkor válassz inkább aszalt meggyet, áfonyát, apróra vágott datolyát vagy olajos magvakat, például diót, mogyorót.
A szükséges cukor negyedét cseréld le ugyanolyan mennyiségű tejporra. Igen, ez is tartalmaz cukrot, de a tejcukor természetesebb édesítő, mint a finomított cukor (kivéve persze, ha laktózérzékeny vagy). A tejpor némi fehérjével is dúsítja a sütit.