tóth gabi
A természetben fellelhető növények közül nagy C-vitamintartalma miatt érdemes a homoktövist fogyasztani. Most megtudhatod, mennyi mindenre jó.
A homoktövis narancssárga bogyói az egyik leggazdagabb C-vitamin forrás hazánkban, és magas az antioxidáns tartalma is. Európában és Ázsiában évszázadok óta használják étkezési és gyógyászati célokra. Íme néhány információ, mire is jó a homoktövis.
1. Erősíti az immunrendszert
Magas C-vitamin tartalma miatt jó a megfázások kezelésére, védi erősíti az immunrendszert. Influenza idején nagyon hasznos.
2. Optimális testsúlyhoz segít
Magas energia-és a fehérjetartalma, viszont kevés benne a szénhidrát. Zsíroldó hatása fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúly megtartásában.
3. Gyulladáscsökkentő
Hámosító, gyulladáscsökkentő hatása segít a sebek és bőrbetegségek gyógyulásában.
4. Feltölt vitaminokkal
Jelentős az aszkorbinsav-, flavonoid- és proteintartalma.18 féle aminosavat, 24 kémiai elemet- többek között vasat, kalciumot-tartalmaz, valamint A-B1,-B2-,E és F-vitaminokat rejt magában.
5. Szépségápolásban is hasznos
Napolajok alapanyagaként hasznosítják, olaja ugyanis véd a napsugárzás okozta károsodástól. Ez télen is fontos lehet, síelésnél a hegyekben. Erősíti a kötőszövetet, így csökkenti a narancsbőr kialakulását, gátolja a hajhullást és a ráncok megjelenését.
6. Lelassítja az öregedést
Magas antioxidáns tartalma miatt lassítja az öregedést, ezt a benne található flavonoidok segítségével éri el. Ezeket a vegyületeket hatékonynak tartják az öregedés mérséklésében.
7. Szívbetegségek kialakulásának megelőzésében is nagy szerepe van
Az érfalak rugalmasságának növelésében segít. Részt vesz a szervezetünkben található káros, LDL koleszterin szintjének csökkentésében, s így az érelmeszesedés kialakulását is meggátolja.
Készíthetsz belőle dzsemet, bort, zselét, lisztet, leveleiből teát. A bogyóit nyersen szárítva vagy préselve és mézzel édesítve fogyaszthatod. Ha ivólevet készítesz belőle és azt iszod, szinte újjászülethetsz.