MEDICINA

Elmúltál 50? Ezekre a vitaminokra különösen figyelj!

Az idő múlásával a testünk egyre nehezebben veszi fel a tápanyagokat. Épp ezért van néhány vitamin, amelynek a bevitelére különösen oda kell figyelni. De vajon melyek ezek?
  • Szerző: Ripost

A D- és a B12-vitamin nagyon fontosak a szervezet számára: a D-vitamin a csontok egészséges mellett az immunrendszer megfelelő működését is támogatja, míg a B12 az emésztőrendszer és az energia őre.

Idősebb korban azonban csökken a gyomorsav termelése, ami megnehezíti a B12-vitamin felszívódását. Ez pedig hiányhoz, ezen keresztül pedig fáradtsághoz és gyengeséghez, illetve memóriaproblémákhoz vezethet. Az idősödő szervezet a napfényt is nehezebben alakítja át D-vitaminná, ami a csontok egészségét veszélyezteti. Épp ezért érdemes odafigyelni arra, hogy rendszeresen szerepeljenek az étrendünkben olyan ételek, amelyek nagy mennyiségben tartalmazzák ezeket a vitaminokat.

Reggelire érdemes például tojást enni. A legtöbb D- és B12-vitamin a sárgájában van, így nem érdemes a fogyókúra miatt csak a fehérjét megenni. A tojásételek választéka szinte végtelen a rántottától a tojásmuffinig.

A natúr lében eltett konzerv tonhal is remek vitaminforrás, amely a D- és B12-vitaminokon kívül rengeteg egészséges zsírsavat tartalmaz. A legjobb, ha tonhalsalátának készíted el zöldségekkel és joghurtos öntettel.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?