
Cobbler: Íme, az őszibarackos sütik királynője
Ezt a furcsa nevű desszertet nem nehéz elkészíteni, ráadásul csúcs mennyire finom is! Mutatjuk a receptet. Nem fogod megbánni ha hétvégén te is megkóstolod, a család sem fog panaszkodni. Cobbler nélkül nem telhet el a nyár!
Mi is ez a fura nevű sütemény, a cobbler? A lényeget illetően: sok gyümölcsöt tartalmazó, könnyen elkészíthető, tálban sült pite. A gyümölcs kerül alulra, és a könnyű tésztát kanalazod rá, így kell megsütni.

A cobblernek története van: az Amerikába érkező bevándorlók így, leegyszerűsítve sütötték a pitét. A kemencében készített pitéket az úgynevezett holland sütőben (cobbler) próbálták meg elkészíteni, ilyet használtak korábban a hajókon is. Ezek a régi edények annyira fontosak voltak a bevándorlók számára, hogy még a végrendeleteikbe is belekerült, melyik családtagra hagyták az edényt. Ennek jóvoltából egész Amerikában elterjedt ez a sütemény. Nagy előnye még a cobblernek a többi sütivel szemben, hogy kis mennyiségű liszttel viszonylag nagy mennyiségű desszert készíthető.
Barackos cobbler
Hozzávalók:
- 3 dkg vaj
- 50 dkg őszibarack
- 10 dkg cukor
a tésztához:
- 10 dkg vaj
- 18 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- késhegynyi őrölt fahéj
Így készítsd el:
- Melegítsd elő a sütőt 180 C fokra. Vajjal kenj ki egy 25x25 cm-es felfújtformát.
- Forrázd le a barackokat majd húzd le a gyümölcs héját. Magozd ki és vágd fel darabokra. Keverd össze 10 dkg cukorral. Terítsd el a barackdarabokat a kivajazott formában.
- A tésztához keverd össze a lisztet, a cukrot és a fahéjat. Add hozzá a vajat és dolgozd össze az ujjaiddal, majd morzsold rá, csipkedd rá a masszát a barackrétegre.
- A cobblert 40 percig süsd az előmelegített sütő középső részében, míg aranyszínű nem lesz a teteje.
- Melegen vagy langyosan tálalhatod.
Jó étvágyat!
Tipp:
Nagyon jó alapanyag az őszibarack, de sárgabarack, körte, szilva, alma, banán, szeder, áfonya vagy málna is kerülhet a cobblerbe. Ezek ízei is izgalmassá teszik a desszertet. Télen, ha befőttel vagy konzervvel készíted el, akkor érdemes egy kis kukoricakeményítőt adni a gyümölcshöz.. Kocsonyásabb lesz az állaga, nem folyik szét a cobbler. Gyümölcsrétegek fűszerezéséhez nem csak fahéjat használhatsz, hanem ízlés szerint szerecsendiót, őröl gyömbért, citromhéjat, de mehet bele egy kis alkohol is, vagy pl. rumaroma, esetleg likőr.






