RETRO RÁDIÓ

Cobbler: Íme, az őszibarackos sütik királynője

Sors Edina
Szerző
Sors Edina
Létrehozva2022. 07. 23. 06:40

Ezt a furcsa nevű desszertet nem nehéz elkészíteni, ráadásul csúcs mennyire finom is! Mutatjuk a receptet. Nem fogod megbánni ha hétvégén te is megkóstolod, a család sem fog panaszkodni. Cobbler nélkül nem telhet el a nyár!

Mi is ez a fura nevű sütemény, a cobbler? A lényeget illetően: sok gyümölcsöt tartalmazó, könnyen elkészíthető, tálban sült pite. A gyümölcs kerül alulra, és a könnyű tésztát kanalazod rá, így kell megsütni. 

Homemade,Peach,Cobbler,With,Vanilla,Ice,Cream,Over,Rustic,Wooden
Fotó: Shutterstock

A cobblernek története van: az Amerikába érkező bevándorlók így, leegyszerűsítve sütötték a pitét. A kemencében készített pitéket az úgynevezett holland sütőben (cobbler) próbálták meg elkészíteni, ilyet használtak korábban a hajókon is. Ezek a régi edények annyira fontosak voltak a bevándorlók számára, hogy még a végrendeleteikbe is belekerült, melyik családtagra hagyták az edényt. Ennek jóvoltából egész Amerikában elterjedt ez a sütemény. Nagy előnye még a cobblernek a többi sütivel szemben, hogy kis mennyiségű liszttel viszonylag nagy mennyiségű desszert készíthető. 

 

Barackos cobbler

Hozzávalók:

  • 3 dkg vaj
  • 50 dkg őszibarack
  • 10 dkg cukor

a tésztához:

  • 10 dkg vaj
  • 18 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • késhegynyi őrölt fahéj

 

Így készítsd el:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 C fokra. Vajjal kenj ki egy 25x25 cm-es felfújtformát.
  2. Forrázd le a barackokat majd húzd le a gyümölcs héját. Magozd ki és vágd fel darabokra. Keverd össze 10 dkg cukorral. Terítsd el a barackdarabokat a kivajazott formában.
  3. A tésztához keverd össze a lisztet, a cukrot és a fahéjat. Add hozzá a vajat és dolgozd össze az ujjaiddal, majd morzsold rá, csipkedd rá a masszát a barackrétegre.
  4. A cobblert 40 percig süsd az előmelegített sütő középső részében, míg aranyszínű nem lesz a teteje.
  5. Melegen vagy langyosan tálalhatod.

Jó étvágyat!

Tipp:

Nagyon jó alapanyag az őszibarack, de sárgabarack, körte, szilva, alma, banán, szeder, áfonya vagy málna is kerülhet a cobblerbe. Ezek ízei is izgalmassá teszik a desszertet. Télen, ha befőttel vagy konzervvel készíted el, akkor érdemes egy kis kukoricakeményítőt adni a gyümölcshöz.. Kocsonyásabb lesz az állaga, nem folyik szét a cobbler. Gyümölcsrétegek fűszerezéséhez nem csak fahéjat használhatsz, hanem ízlés szerint szerecsendiót, őröl gyömbért, citromhéjat, de mehet bele egy kis alkohol is, vagy pl. rumaroma, esetleg likőr.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.