Létrehozva: 2022.07.23.

Cobbler: Íme, az őszibarackos sütik királynője

Ezt a furcsa nevű desszertet nem nehéz elkészíteni, ráadásul csúcs mennyire finom is! Mutatjuk a receptet. Nem fogod megbánni ha hétvégén te is megkóstolod, a család sem fog panaszkodni. Cobbler nélkül nem telhet el a nyár!

Szerző Sors Edina

Mi is ez a fura nevű sütemény, a cobbler? A lényeget illetően: sok gyümölcsöt tartalmazó, könnyen elkészíthető, tálban sült pite. A gyümölcs kerül alulra, és a könnyű tésztát kanalazod rá, így kell megsütni. 

Homemade,Peach,Cobbler,With,Vanilla,Ice,Cream,Over,Rustic,Wooden
Fotó: Shutterstock

A cobblernek története van: az Amerikába érkező bevándorlók így, leegyszerűsítve sütötték a pitét. A kemencében készített pitéket az úgynevezett holland sütőben (cobbler) próbálták meg elkészíteni, ilyet használtak korábban a hajókon is. Ezek a régi edények annyira fontosak voltak a bevándorlók számára, hogy még a végrendeleteikbe is belekerült, melyik családtagra hagyták az edényt. Ennek jóvoltából egész Amerikában elterjedt ez a sütemény. Nagy előnye még a cobblernek a többi sütivel szemben, hogy kis mennyiségű liszttel viszonylag nagy mennyiségű desszert készíthető. 

 

Barackos cobbler

Hozzávalók:

  • 3 dkg vaj
  • 50 dkg őszibarack
  • 10 dkg cukor

a tésztához:

  • 10 dkg vaj
  • 18 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • késhegynyi őrölt fahéj

 

Így készítsd el:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 C fokra. Vajjal kenj ki egy 25x25 cm-es felfújtformát.
  2. Forrázd le a barackokat majd húzd le a gyümölcs héját. Magozd ki és vágd fel darabokra. Keverd össze 10 dkg cukorral. Terítsd el a barackdarabokat a kivajazott formában.
  3. A tésztához keverd össze a lisztet, a cukrot és a fahéjat. Add hozzá a vajat és dolgozd össze az ujjaiddal, majd morzsold rá, csipkedd rá a masszát a barackrétegre.
  4. A cobblert 40 percig süsd az előmelegített sütő középső részében, míg aranyszínű nem lesz a teteje.
  5. Melegen vagy langyosan tálalhatod.

Jó étvágyat!

Tipp:

Nagyon jó alapanyag az őszibarack, de sárgabarack, körte, szilva, alma, banán, szeder, áfonya vagy málna is kerülhet a cobblerbe. Ezek ízei is izgalmassá teszik a desszertet. Télen, ha befőttel vagy konzervvel készíted el, akkor érdemes egy kis kukoricakeményítőt adni a gyümölcshöz.. Kocsonyásabb lesz az állaga, nem folyik szét a cobbler. Gyümölcsrétegek fűszerezéséhez nem csak fahéjat használhatsz, hanem ízlés szerint szerecsendiót, őröl gyömbért, citromhéjat, de mehet bele egy kis alkohol is, vagy pl. rumaroma, esetleg likőr.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek