3 hónapja

Így készíts szuper kavicsos kertet

Mutatós, gyorsan elkészül, tartós és olcsó, és letisztult látványt nyújt a kertben. Némi ügyességgel magad is készíthetsz kavicsos kertet.

Kerti utak, közlekedők, vagy akár növényágyások alatt is hangulatos színfolt a kavicsréteg. Ahhoz, hogy évekig szép maradjon, nem árt néhány dologra odafigyelni, ha ilyet tervezel; de néhány egyszerű lépésben neked is lehet mutatós kavicsos kerted. A mediterrán hangulatot kölcsönző kavicsos részek hasznosak is, hiszen olcsóbb, mint bármilyen más szilárd burkolat, ráadásul zöld növények is telepíthetők bele. Emellett elnyomja a gyomokat is. Mutatjuk, hogyan lesz tökéletes a kavicsos kert.

Beautiful,Blue,Woodland,Sage,Salvia,Nemorosa,And,Purple,Sensation,Allium
Fotó: Shutterstock


 

1. Nem lehet akárhol kialakítani

Gyakorlatilag ugyan bárhova leteríthető a kavicságy, de érdemes néhány szempontot figyelembe venni, például azt, hogy vannak-e lombhullató fák a közelben, hiszen a kavicsréteg takarítása embert próbáló feladat. Ráadásul a lehullott levelek bekerülhetnek a kavicsréteg alá, ahol berohadnak, és egy idő után kellemetlen szagot áraszt a mutatós kavicságyás. Fontos kérdés az is, hogy mekkora felületet szeretnél kaviccsal fedni, hiszen ha túlságosan nagy területet takarsz be vele, kősivataggá változtatod a kertedet; ráadásul a forró kavicsok felmelegítik a levegőt is. 


2. Többféle kavicsból választhatsz

Ha megvan a kavicskert helye, már csak azt kell eldöntened, hogy milyen kavicsokból szeretnéd kialakítani, hiszen többféle színben és méretben kaphatsz kavicsokat. Akármilyen méret vagy forma mellett döntesz, érdemes mosott kavicsot vásárolnod, hiszen ezek szennyeződésmentesek – már csak le kell teríteni őket.

 

4. Nem minden növény bírja

Nincs kavicsos kert növény nélkül! Amellett, hogy jól mutassanak, fontos, hogy aszerint válaszd ki a kavicságyba kerülő növényeket, hogy egyáltalán bírni fogják-e a strapát. A kavicságy ugyanis forróbb, mint ha földbe kerülnének a dísznövények: a tűző napon felmelegedett kövek melegebb nyári napokon egészen a hajnali órákig melegen tartják a növényeidet. Ezért érdemes olyan fajtákat választani, amik kibírják az extrém körülményeket: a pozsgások, díszfüvek, levendula, zsálya, rozmaring és levendula nem csupán mutatósak, de strapabíróak is. Ha árnyékos helyre kerül a kavicságy, akkor tehetsz bele árnyékliliomot, páfrányokat – ezek a kavicsban is szépek maradnak.


5. Jöhet a talaj előkészítése!

A területet mindenekelőtt fel kell ásnod, majd szedj ki minden gyomnövényt, és jól trágyázd be a földet. Ásáskor arra ügyelj, hogy a kertrész mostani szintjéhez képest 10-15 centi mélyen legyen a leendő kavicsos terep szintje. Ha kialakítottad a helyet, teríts rá geotextíliát, hogy később ne bukkanjanak fel a gyomok. Ha rögzítetted, vágd ki a leendő növények helyét, és ültesd el őket. Ezután jöhet a kavics! 

Hard,Landscaping,Materials,-,Aggregate,,Weed,Membrane,And,Gravel,Used
Fotó: Shutterstock

6. Így terítsd el a kavicsokat

Ha nem elég vastag a kavicsréteg, akkor a geotextil rendszeresen kibukkanna alóla. A terítésnél figyelj arra, hogy egyenletes legyen.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!