3 hónapja

Ezt kell most tenned a paradicsommal, hogy bőséges legyen a termés

A paradicsom termesztése nagyon könnyű, így kezdő kertészeknek is sikerélményt ad. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ez a zöldség ne hálálna meg egy kis extra gondoskodást...

Bár a termésre még egy kicsit várni kell, az időjárás idén nagyon kedvező a paradicsomnövények számára. Ahhoz, hogy szépen fejlődjenek, és bőségesen hozzanak termést, igényelnek némi extra gondoskodást, hiszen hiába egyszerű a paradicsom termesztése, az odafigyelésért azért meghálálja ez a növény is.

A paradicsom sokkal szebben fejlődik tőle.
Fotó: Pixabay

1. Pótold a tápanyagot

A paradicsomnak rengeteg tápanyaga van szüksége, nem véletlen, hogy ültetéskor tanácsos némi trágyát tenni az ültetőgödörbe. Szebben fog növekedni, és sokkal több termést hoz, ha időnként adsz neki lombtrágyát; ehhez a gazdaboltokban tudsz készítményeket vásárolni.

 

2. Locsold bőségesen

Vízigényes növény, ami akár két liter vizet is elpárologtat naponta, ezért soha ne feledkezz meg az öntözésükről: naponta locsold be őket jó alaposan úgy, hogy a levelek szárazak maradjanak. A locsolást az esti vagy a reggeli órákra időzítsd.

 

3. Ne állj le a metszéssel

Fontos, hogy rendszeresen kicsípd a paradicsom hónaljhajtásait, hiszen ha ezeket meghagyod, elveszik az energiát, és kisebb bogyók fejlődnek majd. A másik ok, amiért ezektől meg kell szabadulni, az az, hogy ha túl sűrű a lombozat, hamarabb támadják meg a gombabetegségek a növényeidet. Érdemes hetente egyszer átnézni a töveket, és néha megritkítani őket. Egyszerre túl sok levelet azonban ne csípj le, mert azzal sokkolhatod a növényt.

 

4. Kötözni, kötözni, kötözni

A folytonnövő fajtákat érdemes szemmel tartani, és ha kell, a támrendszerhez kötözni őket, hiszen egy viharban könnyen letörhet a száruk a növényeknek, de az is előfordulhat, hogy kötözés nélkül nem bírják el a bogyók súlyát. 


5. Figyelj a betegségekre

Időnként nézd át a leveleket és a zöld bogyókat, látsz-e rajtuk valamilyen elváltozást. A paradicsomot leginkább a gombabetegségek, a vírusok és a kalciumhiány okozta csúcsrothadás fenyegeti. Ha gyanús foltokat, elváltozásokat látsz a levélen vagy a bogyókon, és nem vagy benne biztos, hogy mivel lehet dolgod, akkor érdemes lefotózni a beteg részt, és megmutatni hozzáértőnek – sokszor a helyi gazdaboltokban a fénykép alapján tudnak olyan szert ajánlani, amivel meggyógyíthatod a növényedet. A beteg részeket mindig távolítsd el, hogy a fertőzés ne terjedjen tovább. 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!