1 éve

Döbbenet, sokkal édesebb lesz a paradicsom, ha így locsolod

Néhány öntözési praktikával bőségesen szüretelhetsz az édes, lédús paradicsomból.

Szerző Sors Edina

A paradicsom öntözés sem mindig egyszerű feladat. Ha igazán édes, lédús mennyei csemegére vágysz, akkor vannak praktikák, amire érdemes odafigyelned. Palántáidat biztosan te is nagy gonddal figyeled és gondozgatod, várva, hogy minél gazdagabb terméssel jutalmazzanak. Íme néhány tipp, hogyan lesz igazán finom a paradicsom.

paradicsom
Fotó: pixabay.com

Talaj előkészítés

A paradicsom szereti a gazdag talajt, melyben mélyen és könnyen tud gyökereivel megkapaszkodni. Meghálálja, ha dupla ásással készíted elő az ültetendő palántáknak a földet, majd gazdagítod aprított tojáshéjjal és leveles komposzttal, hogy tápanyagokban gazdag legyen.

Öntözés

Sokkal jobb eredményt érsz el, ha ritkábban, de a gyökerek közelében öntözöd a paradicsomot, mint a gyakori, felszíni locsolással. Ehhez egyszerű és jó megoldás, ha a földbe ásol egy nagy méretű műanyag üveget vagy vödröt, előzőleg lyukakat fúrsz az oldalára, félig megtöltöd komposzttal, majd heti 1-2 alkalommal ebbe öntöd a vizet. Így a lyukakon keresztül a nedvesség a talaj mélyebb rétegeibe, a paradicsom gyökereihez érkezik, és táplálja a növényt. Ez a tökéletes paradicsom öntözés.

Ha a növény ennél magasabban lévő részeit is víz éri, ez különböző növénybetegségek és kártevők megjelenéséhez vezethet. A paradicsombokrok felülről való öntözése esetén továbbá hamarabb elpárolog a nedvesség, azaz feleslegesen pazarolod a vizet

Talajtakarás

Készíthetsz szerves talajtakarót is a paradicsomok tövébe levágott fűből vagy levelekből. De választhatsz megoldásként műanyag fóliát is. A talajtakaró megvédi a növényeket a kártevőktől és kórokozóktól, melegen tartja a növényt, növeli a termésmennyiséget.

A talaj táplálása

Használj műtrágyát vagy természetes komposztot, ez lendületet ad a növény fejlődésének és bőséges termést arathatsz majd.

Szerző Sors Edina

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!