Létrehozva: 2022.05.08.

Így hoz dupla termést a paradicsom

Néhány egyszerű, de hasznos praktikával bőségesen szüretelhetünk az édes, lédús zöldségből.

 

Alapos talaj-előkészítés

A paradicsom szereti a gazdag talajt, melyben mélyen és könnyen tud gyökereivel megkapaszkodni. Meghálálja, ha dupla ásással készítjük elő az ültetendő palántáknak a földet, majd gazdagítjuk aprított tojáshéjjal és leveles komposzttal, hogy tápanyagokban gazdag legyen.

Mélyöntözés

Sokkal jobb eredményt érünk el, ha ritkábban, de a gyökerek közelében öntözzük a paradicsomot, mint a gyakori, felszíni locsolással. Ehhez egyszerű és jó megoldás, ha a földbe ásunk egy nagy méretű műanyag üveget vagy vödröt, előzőleg lyukakat fúrun az oldalára, félig megtöltjük komposzttal, majd heti 1-2 alkalommal ebbe öntjük a vizet. Így a lyukakon keresztül a nedvesség a talaj mélyebb rétegeibe, a paradicsom gyökereihez érkezik, és táplálja a növényt.

A paradicsom sokkal szebben fejlődik tőle.

Fotó: Pixabay.com

Talajtakaró

Készíthetünk szerves talajtakarót is a paradicsomok tövébe levágott fűből vagy levelekből. De választhatunk megoldásként műanyag fóliát is. A talajtakaró megvédi a növényeket a kártevőktől és kórokozóktól, melegen tartja a növényt, növeli a termésmennyiséget.

Támaszték

Támaszték nélkül a paradicsombokrok a földre hajlanak, mely ugyan nem akadályozza őket abban, hogy termést hozzanak, mégis jobban járunk, ha kapaszkodót biztosítunk a számukra. Ez ugyanis mentesíti őket a betegségektől, lehetővé teszi a növény számára a megfelelő légáramlás és a napot.

Metszés

Sokan elkerülik ezt a lépést, pedig nagyon fontos. Mindössze néhány szabályt kell szem előtt tartani. Soha ne a magasban növő virágokat metszük le, az oldalhajtásokat még akkor szedjük le, amikor kicsik, azokat válasszuk, melyek a főhajtás és az ágak találkozásánál nőnek. A metszés lehetőleg kora reggel végezzük, mert ekkor a növény még szárazabb, a kiválasztott hajtásokat pedig egy határozott mozdulattal (esetleg késsel) csípjük le.

A talaj táplálása

Használjunk műtrágyát vagy természetes komposztot, ez lendületet ad a növény fejlődésének és bőséges termést arathatunk majd.

Koktélparadicsom (pl. Lugas)

A gyerekek nagy kedvence ez a folyton növő, kúszó fajta, melyet egyszerű ápolni, ellenáll a betegségeknek és késő őszig folyamatosan érleli édes, ízletes bogyóit. Támrendszert, kordont vonj köré, mert nő, mint a bolond! Akár 3 méter magasra is fölkúszik

 

Bokros paradicsom (pl. Zömök)

40-60 cm magasra nő, korán érik. Húsa kemény, ízletes. Érdemes két ütemben palántáznod, így késő őszig ellát finom paradicsommal.

Tipp:

Az alsó leveleit folyamatosan csippentgesd le, így távol tartod a csigákat, és visszaszoríthatod a gombabetegségeket is.

Befőző paradicsom (pl. Korai Bíbor, K. Jubileum)

Nagyanyáinknak jól bevált, lecsó és házi paradicsomlé befőzéséhez érdemes ezt választanod.Egy-egy bogyó súlya akár fél kilót is elérheti, mindenképp karózd ki a tövet. Vízigényes. Érdemes egy-egy tő büdöskét is ültetned paradicsomok közé, mivel ez a virág elűzi a kártevőket.

Fekete paradicsom (Kumato)

Ugyanúgy kell nevelni, mint a hagyományos paradicsomot, de csak akkor lesz igazán mély színe, ha a kert legnaposabb részére ülteted. Fekete színét antioxidánsokat tartalmazó pigmentanyagai adják, ezáltal még egészségesebb, mint a hagyományos.

Ökörszív paradicsom

Õshonos magyar fajta. Szív alakú termése elérheti akár az 1 kg-ot. Édes, lédús egyben húsos, leginkább befőzésre alkalmas. A növény magassága 1 - 1,5  méter, a termés hatalmas súlya miatt mindenképp karózd ki!

Trükkös öntözés

A hatalmas tömegű termésből is következik, hogy ez a növény igencsak vízigényes, erre már palántázáskor gondolni kell.

Egy egyszerű petpalackkal azonban könnyen megoldhatod, hogy az éltető víz ne szivárogjon el potyára a talajban, hanem pont a növény gyökereihez jusson.

Palántázáskor tegyél az ültetőgödörbe egy kilyuggatott palackot, csak a  szája álljon ki a talajból. Ebbe öntheted majd a vizet, a növény gyökerei körbehálózzák a flakont, így közvetlenül tudják felszívni a vizet.

Balkon paradicsom

A legkisebb erkélyen is elfér egy cserépben, de balkonládába is ültetheted, akár a muskátlit. Ha cseresznyeparadicsom néven kínálnak palántát, azt is bátran megveheted, mert ugyanolyan jó!

 

Körte alakú piros és sárga paradicsom

 

Erőteljes növekedésű fajta, akár 2 méteres is lehet egy kifejlett tő. Rengeteg termést hoz, mindenképpen karózd ki. Héja ugyan kicsit vastagabb, de húsa ízletes, salátákba és szendvicsekre tökéletes fajta.

Tipp:

 

 

Legjobb tápoldata az összeérlelt csalánázalék! Kávézacc és kifőzött teafű is kiválóan trágyázza!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

borsonline.hu

Édes fotó: így tartja ölében újszülött testvérét Szegedi Fecsó kisfia

magyarnemzet.hu

Ukrajna eltalált két oroszországi olajtárolót + videó

ripost.hu

Mandula Ádám szabadulása után a magánéletéről vallott

mandiner.hu

Már a tengerentúlon is aggódnak a románokért

origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

ripost.hu

Hoppá! Összejött a Kőgazdag Fiatalok két botrányhős sztárja? Dubajban romantikáznak

ripost.hu

A csillagok nem hazudnak: ebből a 3 jegyből lehet milliomos

ripost.hu

Ez lenne a világ legrövidebb IQ-tesztje? Csupán egyetlen kérdésből áll, mégis sokakon kifog

ripost.hu

Erre vártak a magyar autósok: Jelentős árcsökkenés jön a benzinkutakon, ekkor érdemes tankolni

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!