tóth gabi
Néhány egyszerű, de hasznos praktikával bőségesen szüretelhetünk az édes, lédús zöldségből.
Alapos talaj-előkészítés
A paradicsom szereti a gazdag talajt, melyben mélyen és könnyen tud gyökereivel megkapaszkodni. Meghálálja, ha dupla ásással készítjük elő az ültetendő palántáknak a földet, majd gazdagítjuk aprított tojáshéjjal és leveles komposzttal, hogy tápanyagokban gazdag legyen.
Mélyöntözés
Sokkal jobb eredményt érünk el, ha ritkábban, de a gyökerek közelében öntözzük a paradicsomot, mint a gyakori, felszíni locsolással. Ehhez egyszerű és jó megoldás, ha a földbe ásunk egy nagy méretű műanyag üveget vagy vödröt, előzőleg lyukakat fúrun az oldalára, félig megtöltjük komposzttal, majd heti 1-2 alkalommal ebbe öntjük a vizet. Így a lyukakon keresztül a nedvesség a talaj mélyebb rétegeibe, a paradicsom gyökereihez érkezik, és táplálja a növényt.
Talajtakaró
Készíthetünk szerves talajtakarót is a paradicsomok tövébe levágott fűből vagy levelekből. De választhatunk megoldásként műanyag fóliát is. A talajtakaró megvédi a növényeket a kártevőktől és kórokozóktól, melegen tartja a növényt, növeli a termésmennyiséget.
Támaszték
Támaszték nélkül a paradicsombokrok a földre hajlanak, mely ugyan nem akadályozza őket abban, hogy termést hozzanak, mégis jobban járunk, ha kapaszkodót biztosítunk a számukra. Ez ugyanis mentesíti őket a betegségektől, lehetővé teszi a növény számára a megfelelő légáramlás és a napot.
Metszés
Sokan elkerülik ezt a lépést, pedig nagyon fontos. Mindössze néhány szabályt kell szem előtt tartani. Soha ne a magasban növő virágokat metszük le, az oldalhajtásokat még akkor szedjük le, amikor kicsik, azokat válasszuk, melyek a főhajtás és az ágak találkozásánál nőnek. A metszés lehetőleg kora reggel végezzük, mert ekkor a növény még szárazabb, a kiválasztott hajtásokat pedig egy határozott mozdulattal (esetleg késsel) csípjük le.
A talaj táplálása
Használjunk műtrágyát vagy természetes komposztot, ez lendületet ad a növény fejlődésének és bőséges termést arathatunk majd.
A gyerekek nagy kedvence ez a folyton növő, kúszó fajta, melyet egyszerű ápolni, ellenáll a betegségeknek és késő őszig folyamatosan érleli édes, ízletes bogyóit. Támrendszert, kordont vonj köré, mert nő, mint a bolond! Akár 3 méter magasra is fölkúszik
40-60 cm magasra nő, korán érik. Húsa kemény, ízletes. Érdemes két ütemben palántáznod, így késő őszig ellát finom paradicsommal.
Tipp:
Az alsó leveleit folyamatosan csippentgesd le, így távol tartod a csigákat, és visszaszoríthatod a gombabetegségeket is.
Nagyanyáinknak jól bevált, lecsó és házi paradicsomlé befőzéséhez érdemes ezt választanod.Egy-egy bogyó súlya akár fél kilót is elérheti, mindenképp karózd ki a tövet. Vízigényes. Érdemes egy-egy tő büdöskét is ültetned paradicsomok közé, mivel ez a virág elűzi a kártevőket.
Ugyanúgy kell nevelni, mint a hagyományos paradicsomot, de csak akkor lesz igazán mély színe, ha a kert legnaposabb részére ülteted. Fekete színét antioxidánsokat tartalmazó pigmentanyagai adják, ezáltal még egészségesebb, mint a hagyományos.
Ökörszív paradicsom
Õshonos magyar fajta. Szív alakú termése elérheti akár az 1 kg-ot. Édes, lédús egyben húsos, leginkább befőzésre alkalmas. A növény magassága 1 - 1,5 méter, a termés hatalmas súlya miatt mindenképp karózd ki!
Trükkös öntözés
A hatalmas tömegű termésből is következik, hogy ez a növény igencsak vízigényes, erre már palántázáskor gondolni kell.
Egy egyszerű petpalackkal azonban könnyen megoldhatod, hogy az éltető víz ne szivárogjon el potyára a talajban, hanem pont a növény gyökereihez jusson.
Palántázáskor tegyél az ültetőgödörbe egy kilyuggatott palackot, csak a szája álljon ki a talajból. Ebbe öntheted majd a vizet, a növény gyökerei körbehálózzák a flakont, így közvetlenül tudják felszívni a vizet.
Balkon paradicsom
A legkisebb erkélyen is elfér egy cserépben, de balkonládába is ültetheted, akár a muskátlit. Ha cseresznyeparadicsom néven kínálnak palántát, azt is bátran megveheted, mert ugyanolyan jó!
Erőteljes növekedésű fajta, akár 2 méteres is lehet egy kifejlett tő. Rengeteg termést hoz, mindenképpen karózd ki. Héja ugyan kicsit vastagabb, de húsa ízletes, salátákba és szendvicsekre tökéletes fajta.
Tipp:
Legjobb tápoldata az összeérlelt csalánázalék! Kávézacc és kifőzött teafű is kiválóan trágyázza!