kulcsár edina
Az arcbőr öregedését nem lehet megállítani, de le lehet lassítani. Ehhez azonban fontos a helyes életmód, és az öregítő ételek kerülése.
A ránctalan, feszes arcbőr hosszú ideig megőrizhető tudatos életmóddal. Mindenki tudja, hogy a rendszeres testmozgás, illetve az alkoholfogyasztás és a dohányzás mellőzése sokat javít az arcbőrünk állapotán. Kevesen gondolnak bele ugyanakkor a helytelen étkezés kimondottan káros hatásaiba, pedig vannak kimondottan öregítő ételeink, amiket ráadásul sokan nagyon szeretnek. Érdemes ezeket elkerülni, vagy legalábbis nem túl sokat fogyasztani belőlük.
1. Csípős ételek
A pörkölt és a gulyásleves elképzelhetetlen nélküle, de érdemes csínján bánni a csípős paprikával. Kitágítja a véredényeket, sőt, akár el is pattanhatnak a hajszálerek, és emiatt foltok jelenhetnek meg az arcon. Aki rosaceában szenved, annak felerősödhetnek tőle a tünetei.
2. Húskészítmények
Bacon, különféle szalámik, sonka, füstölt húsok – ezek általában több sót tartalmaznak, mint amennyire a szervezetnek szüksége van. A nátrium és a tartósítószerek gyulladást okozhatnak, ami megmutatkozik az arcbőrön is. Ezek a nehezen emészthető ételek zsíros bőrt és pattanásokat is okozhatnak.
3. Készételek
Egyszerűségük miatt sokan rendszeresen fogyasztják ezeket, hiszen csak be kell dobni a mikróba, és lehet is ebédelni; ám legtöbbször kétszer annyi nátriumot tartalmaznak, mint amennyi ajánlott egy étkezés alkalmával. Ennek hatására több vizet fogyasztunk, így puffadás jelenhet meg a test különféle részein – így az arcon is.
4. Olajban sült ételek
A bő olajban sütött ételek magukba szívják a zsiradékot, így sokkal többet juttatunk be a szervezetünkbe, mint amennyire annak szüksége lenne. A túlságosan sok telített zsírsav gyulladást okoz a bőrön, a benne található szabad gyökök károsítják a bőrsejteket, és ha rendszeresen fogyasztunk ilyen ételeket, akár éveket is öregíthet rajtunk.
5. Sütemények, édes kekszek
Nem csupán a cukor-, de a zsírtartalmuk is igencsak magas, ezért érdemes mértékkel fogyasztani őket, vagy pedig teljesen kiiktatni az étrendből. A bennük található, gyorsan felszívódó szénhidrátok olyan gyulladásokat okozhatnak a szervezetben, amik a bőrt is károsítják – a cukor pedig a kollagénszintet is csökkenti, ezáltal a bőr kevésbé lesz feszes, és hamarabb megjelennek a ráncok.