
Igazi hungarikum a tojásos nokedli, amit legtöbbször finom ecetes salátával fogyasztunk. Ám ezt az egyszerű ételt is fel lehet még dobni izgalmas alapanyagokkal, ilyen például a snidling.
Jó hír, hogy tavasszal frissen lehet beszerezni, krémes sajtszósszal tökéletes húsmentes egytálétel, de a húsimádóknak is kedvezhetünk, ha egy kis sült baconnel összeforgatva tálaljuk. A sajtszószba ízlésünk szerint szinte bármilyen sajtot rakhatunk, a vitaminban gazdag metélőhagyma viszont szigorúan frissen kerüljön a nokedlire.
Tojásos nokedli snidlinges sajtmártással
Hozzávalók a tojásos nokedlihez:
- 30 dkg liszt
- 6 db tojás
- 1,5 dl víz
- só ízlés szerint
Hozzávalók a sajtmártáshoz:
- 3 dkg vaj
- 1,5 evőkanál liszt
- 3 dl tej
- kb. 10 dkg reszelt sajt
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- friss, apróra vágott snidling bőségesen
Elkészítés:
A lisztet 3 tojással, a sóval és másfél dl vízzel keverd össze, hogy sűrű, de azért még folyós állaga legyen. Ha szükséges egy pici vízzel még lazíthatod a tésztát. Egy lábasban forralj sós vizet, majd a lobogó vízbe nokedliszaggatóval szaggasd bele a tésztát. Ha készre főtt, szűrjük le a vizet róla. Locsoljunk rá egy kis vajat, vagy olajat és a maradék tojást üssük rá a nokedlire, kis lángon forgassuk át vele, maximum két percig, majd vegyük le a tűzről és fedő alatt pihentessük, hogy a tojás ne száradjon ki.

A sajtmártáshoz olvaszd fel a vajat, majd hintsd meg liszttel. Folyamatos kevergetés közben add hozzá a zúzott fokhagymát és a tejet. Ha sikerült csomómentesre keverni, bele lehet rakni a reszelt sajtot. Egy perc kevergetés után a sajt elolvad, a mártás pedig kész van. Tálaláskor kanalazz a nokedlire a sajtmártásból, majd egy bőséges adag metélőhagymával szórd meg az egésznek a tetejét. Isteni ízt fog kölcsönözni ennek az egyszerű egytálételnek!
Tipp:
Ha nem tartod a böjtöt és szereted a húsos ételeket, piríts kockára vágott bacont a tojásos nokedlire! Még finomabb íze lesz, ha a húsos szalonnából kisült zsiradékba forgatod bele a készre főtt nokedlit és úgy sütöd rá a tojásokat.







