
Ha tavasz, akkor metélőhagyma: ezt a korai zöldfűszert egyre többen használják a konyhában, és nem véletlen! Isteni ételeket készíthetsz belőle.
A tavasz első zöldfűszere, a snidling különleges ízével bárkit levesz a lábáról, hiszen egyszerre emlékeztet a fokhagymára és a vöröshagymára, de mégsem tolakodó. Már lehet kapni a friss, idei termésből a boltokban, de könnyedén termeszthető is, még csak kert sem kell hozzá: a metélőhagyma cserépben is vígan elél, és egész évben megörvendeztet friss, finom hajtásokkal. Leginkább ízesítésre használjuk, de vannak olyan snidling receptek, melyekben főszerepet kap; érdemes kipróbálni őket! Ha nem vagy rendszeres metélőhagyma-fogyasztó, nem csupán az íze, de jótékony egészségügyi hatásai miatt is érdemes beiktatnod az étrendedbe, hiszen ez a pompás zöldfűszer véralvadásgátló, antibakteriális és antivirális tulajdonságai mellett tele van hasznos vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Emiatt elsősorban nyersen érdemes fogyasztani, például a főzés végén szórni belőle az ételekre, vagy friss zöldségsalátákba tenni, de érdemes egy kicsit megvariálni, ha valami különlegesre vágysz. Ezek a snidling receptek mennyeiek, és nem tart sokáig elkészíteni őket!

Snidling krémleves

Hozzávalók:
- 2 csokor apróra vágott metélőhagyma
- 2 evőkanál vaj
- 1 leveskocka
- 4 szelet kenyér
- 6 dl víz
- 2 dl tejszín
- 2 tojássárgája
- 5 dkg kemény sajt
Elkészítés:
- Szeleteld kis kockákra a kenyereket, és pirítsd meg őket az olvasztott vajon. Tedd hozzá a metélőhagymát, és pár percig együtt pirítsd őket.
- Tedd fel a vizet főni, majd ha forr, add hozzá a leveskockát. Ezután öntsd bele a pirított kenyérkockákat és a metélőhagymát, majd rottyants rajta egyet. Botmixerrel pépesítsd a levest.
- Keverd el a tejszínt a tojássárgájával, és folyamatos kevergetés közben öntsd a levesbe. Tedd vissza a tűzre, és add hozzá a reszelt sajtot, majd addig főzd őket együtt, míg a sajt megolvad.
Vajkrém friss snidlinggel

Hozzávalók:
- 25 dkg vaj
- 1 nagy csokor snidling
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
- 15 dkg krémsajt
Elkészítés:
- Keverd össze a szoba-hőmérsékletű vajat a krémsajttal, a sóval és a borssal. Vágd apróra a metélőhagymát, majd keverd a krémhez.
- Hagyd állni pár órát, hogy összeérjenek az ízek. Pirítóssal tálald.
Snidlinges burgonyapüré

Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 5 dkg vaj
- tej és só
- 1 csokor metélőhagyma
Elkészítés:
- Főzd meg sós vízben a kockákra vágott krumplit, majd törd át, és keverj belőle a tejjel és a vajjal finom pürét.
- Keverd hozzá az apróra vágott snidlinget. Sültekhez isteni köret.







