
Ha nem szeretnénk sok időt a konyhában tölteni, a tészta egy remek választás. Íme, néhány könnyen elkészíthető recept.

Spenótos tészta
Hozzávalók:
- 1 cs. tészta
- 30 dkg spenót
- 5 dkg vaj
- 1 ek. liszt
- 2 dl tejszín
- 3 cikk fokhagyma
- só, bors
- 10 dkg reszelt sajt
Így készül:
Forrázzuk le a spenótot, szűrjük le, hagyjuk lecsöpögni. Készítsünk világos besamelmártást: pirítsuk le a vajon a lisztet, nyomjuk rá a fokhagymát, majd engedjük fel a tejszínnel. Az alapba forgassuk bele a hanyagul összevágott spenótleveleket, sózzuk, borsozzuk. Keverjük össze a sűrű mártást és a kifőtt tésztát, szórjuk meg friss bazsalikomlevéllel és reszelt sajttal.
Tonhalas tészta
Hozzávalók:
- ½ kg tészta (penne, orsó, masni, spaghetti is jó)
- 1 kg friss paradicsom
- 1 doboz tonhal konzerv, natúr lében
- 1 fej hagyma
- 2 cikk fokhagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- 5 dkg kemény sajt, reszelve
- 1 marék fekete olíva bogyó
- 1 citrom
- friss bazsalikom
Így készül:
A paradicsomokat forrázzuk le, héjukat távolítsuk el, cikkekre vágva forraljuk fel, majd turmixoljuk össze, sózzuk, borsozzuk - ez az alap. Pirítsuk le egy nagyobb serpenyőben a finomra vágott hagymát, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a mag nélküli olívabogyót, a paradicsomszószt és a tonhalat, végül a hanyagul összevágott bazsalikomot. Forgassuk a szószba a menet közben kifőzött tésztát, reszelt parmezánnal és citrommal tálaljuk.
Édes csusza tepsiben
Hozzávalók:
- 10-15 dkg csuszatészta
- 20 dkg túró
- 1 cs. vaníliás puding (főzős)
- ½ liter tej
- 2 tojás fehérje
- 1 cs. vanílás cukor
- 1 marék aszalt sárgabarack
- 1 citrom reszelt héja
- 5 dkg vaj
Így készül:
Készítsük el a pudingot előírás szerint. Közben főzzük ki a csuszatésztát, de ne puhára, inkább maradjon egy kicsit kemény, szűrjük le, forgassuk össze 1 ek. vajjal. A még forró pudingba keverjük bele a tojások felvert habját. Kivajazott tepsibe fektessünk le egy réteg tésztát, morzsoljuk rá a túrót, szórjuk meg vaníliás cukorral, aprított barackkal és citromhéjjal, majd borítsuk be a pudingos habbal. Jöhet a következő réteg tészta és töltelék, majd végül a pudingos hab. Tetejére pötyögtessünk vajdarabkákat, majd a rakottast kb. 15 perc alatt süssük készre sütőben. Tálaljuk joghurttal átkevert híg tejföllel!
4. Zöldséges rakott tészta
Hozzávalók:
- 1 cs. penne
- 20 dkg brokkoli
- 1 db (20 dkg) cukkini
- 30 dkg trappista sajt, reszelve
- 1 doboz főzőtejszín
- 2X5 dkg vaj
- 1 tk. liszt
- 1 fej hagyma
- 5 cikk fokhagyma
- zöld fűszerek (szárított is jó)
- só, bors
Így készül:
Kezdjük a besamellel: a futtassuk meg a vajon a lisztet, engedjük föl a tejszínnel, hagyjuk megkrémesedni. Csak sóval ízesítsük, és ha túl sűrű, kevés tejjel lazítsuk, tegyük félre. A rózsákra szedett brokkolit forrázzuk le, a cukkinit aprítsuk fel. Pirítsuk le vajon a finomra vágott hagymát, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, forgassuk bele az előkészített zöldségeket, sózzuk, borsozzuk, ízesítsük. A félkeményre főzött tésztát, a zöldségeket, a besamelmártást és a reszelt sajtot rétegezzük kivajazott sütőedénybe - felülre sajt kerüljön -, majd a rakottast 180 fokos sütőben pirítsuk készre.







