RETRO RÁDIÓ

A magyar savanyú káposzta csodálatos hatása: erről már hallottál?

A magyar savanyú káposzta csodálatos hatása: erről már hallottál?
E. V.
Szerző
E. V.
Létrehozva2022. 02. 07. 13:00

Eszméletlen jól tud esni a téli hónapokban ez a C-vitamin forrás. De ezen kívül is számtalan jó hatása van a hordóban savanyított káposztának: mutatjuk, hogyan teszi rendbe a szervezetet!

A savanyú káposzta rengeteg ételnek az alapja, elég csak a töltött- vagy székelykáposztára gondolni, de sokan nyersen is fogyasztják, hiszen isteni íze mellett igazi vitaminboma. Ilyenkor, tél vége felé kimerülnek a vitamintartalékaink, nem csoda, hogy jólesik ez a páratlan, magyar csemege – és nem véletlen, hogy nagyanyáink is az őszi, téli időszakra készítették el. Vitamin- és ásványianyag tartalma mellett a savanyú káposzta még rengetegféleképpen támogatja a szervezeted, mutatjuk, miért érdemes minél többet fogyasztanod belőle!

Felpörgeti a fogyást

Zsírégető és emésztést serkentő hatásai miatt érdemes bevenned az étrendedbe, ha fogyókúrázol. Egyrészt a káposzta kalóriatartalma igen alacsony, száz grammonként mindössze húsz kalóriát tartalmaz. Másrészt a benne található jótékony anyagok elősegítik a zsírégetést, és méregtelenítő hatásuk is van.

Támogatja az immunrendszert

Köztudott, hogy magas a C-vitamin tartalma, de emellett még rengeteg benne a B1 vitamin, a niacin és a karotin is. Ásványianyag-tartalma is igen magas: foszfor, kálium, kalcium és magnézium is található benne. Ezek pedig mind szükségesek az egészséges immunműködéshez.

Rendbe rakja a bélflórát

Tejsavtartalma még nyersen is csaknem annyi, mint a natúr joghurté, ezért a bélrendszerrel csodát tesz. A tejsavbaktériumok ugyanis elsősorban a vastagbélben fejtik ki a hatásokat – ha fertőzésen estél át, vagy sokat stresszelsz, netán antibiotikum-kúrát kellett tartanod, a vastagbél egyensúlya könnyen felborul; ezt segít helyrehozni a savanyú káposzta.

Segíti az emésztést

Magas rosttartalma miatt minden felesleges anyagot kipucol a bélrendszerből, és emellett megköti a vizet. Rendszeres savanyúkáposzta-fogyasztás mellett egészséges lesz a bélműködés. Nem szabad megfeledkezni a levéről sem, melynek fogyasztása nem csupán a beleket tisztítja, de a májat is tehermentesíti.

Csak a hagyományos az igazi!

Savanyú káposztából csak a hagyományos, erjesztéses eljárással készültet érdemes vásárolni, hiszen a fenti jótékony hatások nagy részét csak az biztosítja. Az üzletekben kapható legtöbb káposzta sajnos gyorsérleléssel készült, így érdemes alaposan szemügyre venni a csomagolást. Van, aki házilag készíti ezt az egészséges és finom ételt, bátrabbak nyugodtan vágjanak bele, hiszen a jótékony hatásai miatt nagyon megéri – ráadásul így sokkal kevesebb pénzbe kerül.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.