5°C
9°C

Miklós névnapja

RETRO RÁDIÓ

Nagyanyáink bölcsessége: 3 trükk és szuper magas lesz a piskóta

Nagyanyáink bölcsessége: 3 trükk és szuper magas lesz a piskóta
Létrehozva2022. 02. 23. 11:53

Nincs is finomabb és egyszerűbb süti, ám kell némi konyhai rutin, hogy tökéletes legyen. A magas piskóta titka a múltban van: mutatjuk a régi, jól bevált módszereket!

Rengetegféle változata létezik a piskótának: készítheted gyümölcsösen, csokoládésan, és a legtöbb tortának ez az alapja. Ám mit sem ér mindez, ha nem magas a piskóta! Sokan félnek belevágni az elkészítésébe, hiszen összeeshet, ki is száradhat másnapra – pedig kár lenne kihagyni. Nem kell bonyolult konyhai technikákra gondolni, elég visszatérni nagyanyáink jól bevált receptjéhez, hiszen a magas piskóta titka néhány egyszerű lépés.

Fő a pontosság!

Bár sokan kanállal mérnek, a piskóta hozzávalóit érdemes inkább konyhai mérleggel kiporciózni, hiszen roppant fontosak az arányok. Ha nincs konyhai mérleged, akkor jó, ha tisztában vagy a kanálmérleg szabályaival, hiszen nem mindegy, hogy púpozott vagy csapott evőkanállal adod a tésztához a hozzávalókat.

Adj hozzá egy kevés vizet

A könnyű és magas piskóta titka, hogy annyi víz kerül a tésztába, amennyi lisztet, cukrot és tojást adtál hozzá. Például, ha hat evőkanál lisztet és hat tojást ír elő a recept, tegyél hozzá ennyi vizet. Elsősorban tortákhoz érdemes így vizet adni, de nem mindegy, hogy ez mikor történik. Ha a keverés elején, akkor elfolyósodik a tojáshab, ha pedig a végén, akkor túl sűrű marad a tészta. Érdemes két részletben adni a lisztet a masszához, és két adag között tedd bele a vizet – így könnyű, habos marad a tésztád.

Segít a szódabikarbóna

Sokkal tovább megőrzi a piskóta a nedvességtartalmát, ha a tésztába a sütőpor mellett szódabikarbónát is teszel: érdemes fele-fele arányban alkalmazni őket. Így nem fog túlságosan felfújódni a tésztád, és nem is esik össze a sütés végére: szép, magas marad, amilyennek lennie kell.

Fotó: Pixabay.com

Recept

Hozzávalók:

  • 6 db tojás
  • 6 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál finomliszt
  • 6 evőkanál víz
  • 1 csipet só

Elkészítés:

  • Válaszd szét a tojásokat, majd verd kemény habbá a fehérjét, a sárgáját pedig keverd ki a cukor felével.
  • Amikor már majdnem teljesen kemény a tojáshab, add hozzá a cukor másik felét, és addig verd, míg megáll a habverőn.
  • Óvatosan forgasd hozzá a felvert habhoz a tojássárgáját, majd jöhet a sütőporral és szódabikarbónával elkevert liszt: három evőkanállal tegyél hozzá, majd három evőkanál vizet is, és óvatosan keverd össze. Ezután tedd hozzá a liszt és a víz másik felét, és addig keverd, míg homogén massza nem lesz.
  • Vajazott-lisztezett, vagy sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben süsd meg: 160 Celsius fokon kb. 20 perc alatt készül el.
Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.