
Nincs is finomabb és egyszerűbb süti, ám kell némi konyhai rutin, hogy tökéletes legyen. A magas piskóta titka a múltban van: mutatjuk a régi, jól bevált módszereket!
Rengetegféle változata létezik a piskótának: készítheted gyümölcsösen, csokoládésan, és a legtöbb tortának ez az alapja. Ám mit sem ér mindez, ha nem magas a piskóta! Sokan félnek belevágni az elkészítésébe, hiszen összeeshet, ki is száradhat másnapra – pedig kár lenne kihagyni. Nem kell bonyolult konyhai technikákra gondolni, elég visszatérni nagyanyáink jól bevált receptjéhez, hiszen a magas piskóta titka néhány egyszerű lépés.

Fő a pontosság!
Bár sokan kanállal mérnek, a piskóta hozzávalóit érdemes inkább konyhai mérleggel kiporciózni, hiszen roppant fontosak az arányok. Ha nincs konyhai mérleged, akkor jó, ha tisztában vagy a kanálmérleg szabályaival, hiszen nem mindegy, hogy púpozott vagy csapott evőkanállal adod a tésztához a hozzávalókat.
Adj hozzá egy kevés vizet
A könnyű és magas piskóta titka, hogy annyi víz kerül a tésztába, amennyi lisztet, cukrot és tojást adtál hozzá. Például, ha hat evőkanál lisztet és hat tojást ír elő a recept, tegyél hozzá ennyi vizet. Elsősorban tortákhoz érdemes így vizet adni, de nem mindegy, hogy ez mikor történik. Ha a keverés elején, akkor elfolyósodik a tojáshab, ha pedig a végén, akkor túl sűrű marad a tészta. Érdemes két részletben adni a lisztet a masszához, és két adag között tedd bele a vizet – így könnyű, habos marad a tésztád.
Segít a szódabikarbóna
Sokkal tovább megőrzi a piskóta a nedvességtartalmát, ha a tésztába a sütőpor mellett szódabikarbónát is teszel: érdemes fele-fele arányban alkalmazni őket. Így nem fog túlságosan felfújódni a tésztád, és nem is esik össze a sütés végére: szép, magas marad, amilyennek lennie kell.

Recept
Hozzávalók:
- 6 db tojás
- 6 evőkanál cukor
- 6 evőkanál finomliszt
- 6 evőkanál víz
- 1 csipet só

Elkészítés:
- Válaszd szét a tojásokat, majd verd kemény habbá a fehérjét, a sárgáját pedig keverd ki a cukor felével.
- Amikor már majdnem teljesen kemény a tojáshab, add hozzá a cukor másik felét, és addig verd, míg megáll a habverőn.
- Óvatosan forgasd hozzá a felvert habhoz a tojássárgáját, majd jöhet a sütőporral és szódabikarbónával elkevert liszt: három evőkanállal tegyél hozzá, majd három evőkanál vizet is, és óvatosan keverd össze. Ezután tedd hozzá a liszt és a víz másik felét, és addig keverd, míg homogén massza nem lesz.
- Vajazott-lisztezett, vagy sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben süsd meg: 160 Celsius fokon kb. 20 perc alatt készül el.







