tóth gabi
Nemcsak jól néz ki, elképesztően finom is a koreai csavart fánk. Szerencsére elkészíteni sem ördöngösség, pláne így, hogy tökéletes receptet mutatunk.
Farsangi időszakban szinte kötelező fánkot sütni, imádjuk a klasszikus szalagost, a túrófánkot és a csörögét, de bizony a Kkwabaegiről, azaz a koreai csavart fánkról eddig még nem hallottunk. A recept Varga Mónika jóvoltából a napokban bukkant fel a profi háziasszonyokat tömörítő Vali hagyományos konyhája Facebook csoportban. Az igencsak kívánatos csavart sütemény sokaknak megtetszett, többen jelezték, hogy mindenképp kipróbálják.
Lássuk, hogy készül:
HOZZÁVALÓK
A tésztához
55 dkg finomliszt
10 dkg olvasztott és kihűtött vaj
10 dkg kristálycukor
2,4 dl tej
2 db M-es tojás
1 csomag instant élesztő (9 gr)
2 teáskanál vanília aroma (elhagyható)
csipet só
Kisütéshez:
olaj
Forgatáshoz:
15 dkg kristálycukor
4-5 teáskanál őrölt fahéj
1.A hozzávalókat előkészítjük, a langyosra melegített tejhez 2-3 teáskanál kristálycukrot adunk, majd beleöntjük az instant élesztőt. Félretesszük.
2. Amíg az élesztő felfut, addig az összes hozzávalót konyhai robotgépbe tesszük. Hozzáadjuk az élesztős tejet, és kelt tésztát készítünk. Ragadósabb tésztát kapunk, de egy pici liszttel átgyúrhatjuk.
3. Amikor a tészta összeállt, meleg, huzatmentes helyen 55-60 percet kelesztjük.
4. A megkelt tésztát 19-20 egyforma darabra vágjuk, gömbölyítjük, majd 30-32 cm-es rudakká sodorjuk őket. Utána az alább látható videó szerint formázzuk. A csavart fánkokat tiszta konyharuhával letakarva újabb 15-20 percig kelesztjük.
5. A megkelt csavart fánkokat 175 fokra hevített olajban kisütjük, először kb. másfél percig az egyik oldalukat (ekkor érdemes fedőt tenni rá), majd a másik oldalukat. Figyeljünk arra, hogy túl sokat ne tegyünk bele az olajba egyszerre, és az olaj hőmérséklete ne legyen magasabb 180 foknál.
6. A megsült fánkokat lecsepegtetjük, és még melegen a fahéjjal elkevert kristálycukorban meghempergetjük.
Ez a videó mindenképp segít:
A fél világ ezt eszi, mert isteni finom! A csavart fánk nemcsak Koreában népszerű, hiszen egész Ázsiában elterjedt, igaz, minden országban egy kicsit másképp készítik és szeretik. Kínában és Tajvanon mahuának hívják és mogyoróolajban sütik ki, amitől egészen különleges lesz a fánk illata. A Fülöp szigeteken rizslisztből gyúrják a tésztáját, a kész süteményt pedig így hívják: lubid-lubid. Amennyiben felülete ropogós – például mert szezámmagba és karamellizált cukorba forgatják -, már pilipitnek hívják a csavart fánkot.