Tarol a farsang legújabb süteménye, a koreai csavart fánk

Nemcsak jól néz ki, elképesztően finom is a koreai csavart fánk. Szerencsére elkészíteni sem ördöngösség, pláne így, hogy tökéletes receptet mutatunk.

Farsangi időszakban szinte kötelező fánkot sütni, imádjuk a klasszikus szalagost, a túrófánkot és a csörögét, de bizony a Kkwabaegiről, azaz a koreai csavart fánkról eddig még nem hallottunk. A recept Varga Mónika jóvoltából a napokban bukkant fel a profi háziasszonyokat tömörítő Vali hagyományos konyhája Facebook csoportban. Az igencsak kívánatos csavart sütemény sokaknak megtetszett, többen jelezték, hogy mindenképp kipróbálják.

Koreai csavart fánk, Kkwabaegi (Fotó: Varga Mónika)

Lássuk, hogy készül:

Koreai csavart fánk, azaz Kkwabaegi

HOZZÁVALÓK

A tésztához

55 dkg finomliszt

10 dkg olvasztott és kihűtött vaj

10 dkg kristálycukor

2,4 dl tej

2 db M-es tojás

1 csomag instant élesztő (9 gr)

2 teáskanál vanília aroma (elhagyható)

csipet só

Kisütéshez:

olaj

Forgatáshoz:

15 dkg kristálycukor

4-5 teáskanál őrölt fahéj

1.A hozzávalókat előkészítjük, a langyosra melegített tejhez 2-3 teáskanál kristálycukrot adunk, majd beleöntjük az instant élesztőt. Félretesszük.

2. Amíg az élesztő felfut, addig az összes hozzávalót konyhai robotgépbe tesszük. Hozzáadjuk az élesztős tejet, és kelt tésztát készítünk. Ragadósabb tésztát kapunk, de egy pici liszttel átgyúrhatjuk.

3. Amikor a tészta összeállt, meleg, huzatmentes helyen 55-60 percet kelesztjük.

4. A megkelt tésztát 19-20 egyforma darabra vágjuk, gömbölyítjük, majd 30-32 cm-es rudakká sodorjuk őket. Utána az alább látható videó szerint formázzuk. A csavart fánkokat tiszta konyharuhával letakarva újabb 15-20 percig kelesztjük.

5. A megkelt csavart fánkokat 175 fokra hevített olajban kisütjük, először kb. másfél percig az egyik oldalukat (ekkor érdemes fedőt tenni rá), majd a másik oldalukat. Figyeljünk arra, hogy túl sokat ne tegyünk bele az olajba egyszerre, és az olaj hőmérséklete ne legyen magasabb 180 foknál.

6. A megsült fánkokat lecsepegtetjük, és még melegen a fahéjjal elkevert kristálycukorban meghempergetjük.

Ez a videó mindenképp segít:

A fél világ ezt eszi, mert isteni finom! A csavart fánk nemcsak Koreában népszerű, hiszen egész Ázsiában elterjedt, igaz, minden országban egy kicsit másképp készítik és szeretik. Kínában és Tajvanon mahuának hívják és mogyoróolajban sütik ki, amitől egészen különleges lesz a fánk illata. A Fülöp szigeteken rizslisztből gyúrják a tésztáját, a kész süteményt pedig így hívják: lubid-lubid. Amennyiben felülete ropogós – például mert szezámmagba és karamellizált cukorba forgatják -, már pilipitnek hívják a csavart fánkot.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kitették a PSG keretéből Messi ősellenségét

borsonline.hu

Meglepő dolgot kért Hosszú Katinka az esküvőjére

borsonline.hu

Tisztán látszik a micsodája, átlátszó fehérneműben tette szét lábait a szexistennő – 18+ fotó

mandiner.hu

Zelenszkij bejelentette: Eljött a menekülés ideje

ripost.hu

Lecsúszott a törölközője, lesd meg az érzéki álomnő meztelen testét

mandiner.hu

Lelőttek egy fegyveres férfit, aki megtámadta az FBI irodáját Ohióban

borsonline.hu

Elképesztő: Tornádó tombolt a szolnoki szabadstrandon

mindmegette.hu

11 bombasztikus ebéd, ha nem akarsz húslevest főzni a hétvégén

life.hu

Scitec Muscle Beach: Egy fesztivál, amit körbeleng a kitartás és az erő (x)

ripost.hu

Éjjel kettőkor, részegen tört be a hajdúsági rendőr egy házba, videó készült az esetről

life.hu

Monogám kapcsolatban, fogamzásgátlás mellett is lehet hüvelyfertőzésed

origo.hu

Ezeket a magyar filmeket ajánlja Janklovics Péter

További cikkek

ÉLETMÓDI

Gyilkos szódabikarbóna: soha ne dőlj be ennek a kerti trükknek

ÉLETMÓDI

Erre a 3 csillagjegyre komoly spórolás vár szeptembertől

ÉLETMÓDI

Kiégett a kertben a fű? Ne pánikolj, itt a megoldás!

ÉLETMÓDI

Zseniális ötlet, erre is használhatod a lehullott almát

ÉLETMÓDI

Elképesztően egyszerű trükk, így készül a tökéletes palacsinta

ÉLETMÓDI

Ezért volt nagyon különös az idei július

ÉLETMÓDI

4 ezoterikus gyógymód, amit ismerned kell

ÉLETMÓDI

Most kell elrakni üvegbe a legmegosztóbb magyar savanyút, két hét múlva késő lesz