Létrehozva: 2020.09.06.

Hidd el, még a nokedlit is meg lehet bolondítani

Sokan azt hiszik, csak egyféleképpen lehet elkészíteni ezt a finomságot, de ez tévedés! Igazából ennek az olcsó ételnek annyi változata van, amennyit csak akarunk; a lehetőségeknek csak a fantázia szab határt!

Így lesz tökéletes a nokedli

7 zseniális trükk magyar háziasszonyoktól

A nokedli, vagy népies nevén galuska az az étel, amiről sokan azt hiszik, hogy egyszerű köret a pörkölt mellett. Pedig ennél sokkal több van ebben az olcsó, laktató ételben! Mutatunk 7 nagyszerű receptet!

  • Spenótos nokedli
  • Ez a különlegesség nem csupán finom, de eszméletlen jól díszíti az asztalt. A színes fogáshoz szükségünk lesz egy csomag mirelit spenótpürére; a kész nokedlit rottyantsuk össze vele, és kész is van!

  • Rakottan is elkészíthetjük
  • Pontosan úgy készül, ahogyan a rakott krumpli, csak burgonya helyett galuska kerül a jénaiba. Tetejére mehet a tejföl!

  • Savanyú káposztával megbolondítva
  • Pofonegyszerű elkészíteni, és igazán különleges íze van: pirítsuk meg olajon a savanyú káposztát, és keverjük össze vele a nokedlit!

  • Bevállalósaknak: dióval és cukorral
  • Igazi kihívás ez a változat, és elsőre talán furcsának hangzik, de mindenképpen érdemes kipróbálni, az ellentétes ízek különleges élményt adnak. Ha elsőre nem vagy ilyen bevállalós, egyszerűen csak szórjuk meg darált dióval és porcukorral a galuskát!

  • Hamis sztrapacskaként is ismerik a juhtúrós változatot
  • Ugyanúgy készül, mint a hagyományos sztrapacska, de az alapja a nokedli.

  • Sonkával, tojással és spenóttal igen laktató lesz!
  • A spenótos nokedlit készítsük el tojással, ahogyan a sima tojásossal tennénk, majd sonkával tálaljuk.

  • De túróval és szalonnával is ínycsiklandó!
  • Olvasszunk vajat egy nagyobb serpenyőben, majd tegyük bele a kész nokedlit. Keverjük hozzá a tejfölt, főzzük össze. Végül keverjük bele a tört túrót, és tálaljuk pirított szalonnával.

    És itt a tökéletes nokedli receptje A nagymamád által készített, pörköltszaft-tunkolós tészta ízét fogod felfedezni benne! Nem lesz sem ragacsos, sem túl kemény, csak pontosan kövesd a leírtakat!

    Így készítsd el:

    – Egy edénybe tegyél fel vizet forrni. Ha már forr, tégy bele sót és egy kevés olajat, hogy a majd belekerülő tészta ne ragadjon össze. – Míg a víz melegszik, állítsd össze a tésztát! Ehhez egy tálba szitáld bele a lisztet, sózd meg, a közepében alakíts ki egy mélyedést és ide üsd bele a két tojást. – Egy fakanállal kezdd el összekeverni, közben fokozatosan adagold hozzá a 1,5-2 dl vizet. Addig keverd, míg a megfelelő állagú tésztát meg nem kapod. Ezt akkor éred el, mikor a fakanál már könnyedén mozog a tésztában, de a tészta mégsem túl kemény. Ha túl ragacsosnak találod, liszt hozzáadásával javíthatsz rajta, ha pedig túl keménynek, akkor vízzel lágyíthatod. – Az elkészült tésztát nokedliszaggatóval szaggasd bele a lobogó vízbe. – Alacsony lángon néhány percig főzd, majd szűrőkanállal szedd ki a vízből. Olajat utólag már ne tegyél rá, hiszen a főzővízhez már hozzáadtad.  
    • A tökéletes nokedli első számú titka, hogy közvetlenül a főzés előtt állítsd össze a tésztát. Vagyis ne hagyd állni. Ezért itt nem csak a hozzávalók, de az időzítés is fontos.
    • A nokedli tészta állagát egyszer meg kell “tanulni” felismerni – mert nem lehet pontosan megadni a hozzávalókat. Ez az az állag, ami még sűrű, de már mégis folyós tészta, ami odaragad a tál széléhez. Ne félj kísérletezni!
    • A tökéletes nokedli másik titka, hogy nem kell túlfőzni! Amint feljött a víz felszínére, azonnal kész. Ez általában legfeljebb egy perc azután, hogy beleszaggattad az első adagot.
    • Ha jó tartást akarsz a nokedlinek, akkor a nedvesség nagy részét a tojások fogják adni, így alig kell hozzá víz.
     

    Hozzávalók:

    40 dkg finomliszt

    2 tojás

    2 evőkanál zsiradék

    1,5-2 dl víz

     

    Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
    Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
    Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
    -

    További cikkek