Létrehozva: 2020.07.14.

Egyre gyakoribb, terhesség 50 fölött. Ötven az új negyven?

A brit termékenységi klinikák nem szabnak korhatárt a hozzájuk forduló nőknek: bár a kockázatok magasabb korban nyilvánvalóan nagyobbak. Akár 50 éven felüli nőknek is segítenek gyermeket szülni.

Nagy-Britanniában a jog nem szab korhatárt a tekintetben, meddig jelentkezhet egy nő termékenységi kezelésre, vagy lombik-eljárásra. A legtöbb klinikán akár 55 éves korig is igyekeznek segíteni a nőknek a teherbe esésben, de van olyan orvos, aki a 60 éven felüli nőket sem utasítja el. Már csak azért sem, mert sokan igazságtalannak tartják, hogy míg a férfiaknak idősebb korban is lehet gyermekük, addig a nők esetében van egy természet szabta határa a dolognak. Így viszont a nőknek minden fontos életfeladatot – a karrierépítéstől a társtaláláson keresztül az otthonteremtésig és a gyerekszülésig a 25 és 40 év közötti 15 évbe kellene belesűríteniük, ami gyakran lehetetlen.

A klimax sem akadály

A menopauza után természetesen már csak petesejt-adományozással van lehetőség arra, hogy valakinek gyereke szülessen. Angliában tavaly húsz 55 éven felüli nőnek született gyereke lombikeljárás segítségével. Ugyanakkor azt is fontos tudni, hogy ebben a korban már nagyobb a komplikációk esélye. Gyakoribb a kórházi ápolás a koraszülés, én más súlyos helyzetek kockázata miatt is, és persze a sikeres teherbe esésre is kisebb az esély, mint fiatalon.

66 éves a rekorder

Az egyik klinika vezetője szerint az 50 és 54 év közötti nők esetében előzetes kivizsgálásnak kell megerősítenie, hogy ki tudnak hordani egy babát, és a szociális helyzetüket gyermekjóléti szempontból is felmérik. Ezen a klinikán 54 év a korhatár, de van, ahol ennél is tovább mennek. Nagy-Britannia legidősebb kismamája, Elizabeth Adeney például 66 éves korában adott életet kisfiának 2009-ben. Szerinte nem a naptári kor számít, hanem az, hogy milyen formában van az anya – ő például van, hogy 39 évesnek érzi magát, de a rosszabb napjain sem gondolja magát 56-nál idősebbnek. Elizabeth, aki egy műanyagipari céget vezet, már két évtizeddel korábban is átesett termékenységi kezelésen, az eredményt azonban a 60 éven felül elvégzett kezelés hozta csak meg. Ekkor már egyedülálló anyaként vállalta a babát, de úgy érzi, hogy a körülmények csak rá és a fiára tartoznak, senki másra – ő pedig egyedül is képes gondoskodni a gyermekéről.

Nálunk meddig lehet?

Hazánkban sincs korhatárhoz kötve a beavatkozás szabályozása, annyi kitétel azonban van, hogy a leendő anyának működő hormonháztartása legyen – azaz a menopauza beköszöntével már nem vehet részt a lombikprogramban.

Mit mondanak Izraelben?

Nem jelent nagyobb kockázatot sem az anya, sem a gyermek egészségére, ha a szülő nő ötven év feletti – állítják tanulmányukban izraeli kutatók. A szakemberek az 50 éven felüli nők terhességi komplikációit vizsgálták. Azt nézték, hogy mennyivel nagyobb a kockázat a fiatalabb anyák esélyeihez képest.

A kutatók megállapították, hogy az orvosi és technológiai fejlődésnek köszönhetően a nők szülőképességének korhatára fokozatosan kitolódott. Ehhez valószínűleg a mesterséges megtermékenyítés és a petesejt beültetés lehetőségeinek bővülése is hozzájárulhatott. „Úgy tűnik, a gyermekszüléssel kapcsolatban az ötven az új negyven” – jelentette ki Ejal Seiner szülész-nőgyógyász.

Nem nagyobb a kockázat, mint 40 évesen

A tanulmány során mintegy 243 szülést vizsgáltak meg, ezek több mint 96 százalékánál 40 évesnél fiatalabb volt az anya. A maradék csaknem 4 százaléknál a 40 és 50 év közötti anyák, valamint az 50 felett szülő nők adatait vetették össze.

Az adatok feldolgozása után megállapították, hogy a fiatalon szülő nőkhöz képest minden komplikációnak magasabb kockázata volt a 40 évesnél idősebb nőknél. Ugyanakkor kiderült, hogy az 50 évesnél idősebb nők esetében már nem növekedett a kockázat a 40 és 50 közöttiekhez képest.

Mit mond a statisztika? Az idősebb („előrehaladott”) anyai életkort a 35. életévtől számítja a szakirodalom. Az utóbbi években bevezetésre került egy újabb meghatározás, amely az igen előrehaladott életkorra, a 45 év felettiekre vonatkozik. Az Egyesült Államokban a 30 év feletti nők gyermekvállalási aránya az 1960-as évektől napjainkig háromszorosára, azaz 8,6%-ról 25,4%-ra nőtt. A növekedés a 35 év felettieknél hatszoros (1,3%-ról 8,3%) és a 45 év felettieknél 15-szörös (0,1%-ról 1,5%). Az anyai életkor emelkedése Európában is megfigyelhető, különösen Nyugat- és Dél-Európában. A 35 év felett szülő nők aránya Lengyelországban is számottevően magasabb (11%). Az ilyen idős korban gyermeket vállalók aránya éppen a legalacsonyabb termékenységi arányt mutató két dél-európai országban: Spanyolországban és Olaszországban a legmagasabb (18%), de 15–17%-ot tesz ki Svédországban, Hollandiában és Svájcban is.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek