Idén sem hiányozhat az asztalról a húsvéti kalács, ezt a finomságot mindenki szereti. Nincs is jobb az ünnepek alatt, mint a házi készítésű kalács. Még hétfőre sem késő megsütni!
Isteni húsvéti kalács receptet mutatunk.
Fotó: youtube
Hozzávalók:
140 ml tej
11 g friss élesztő
30 g vaj
40 g porcukor
250 liszt
2 db tojás
10 g vaníliacukor
csipetnyi só
mazsola
5 g kakaópor
Így készítsd el:
Langyosítsd meg a tejet, tedd bele az élesztőt, az olvasztott vajat, majd a porcukrot. Keverd össze egy habverővel és tedd félre 10 perce. Hagyd felfutni az élesztőt.
Tedd a lisztet egy nagyobb tálba. Rakj bele egy csipet sót, 1 tojás sárgáját, vaníliás cukrot és a felfuttatott élesztőt. Jó alaposan keverd össze és állj neki a dagasztásnak.
Ha szépen összeállt a tészta, vedd ketté. Egyik felébe tegyél pár szem mazsolát, a másikba pedig kakaóport. Tedd a két tésztát külön két kiolajozott üvegtálba, és keleszt a duplájára, nagyjából 30 perc alatt.
A kalács formájához két darab „V” betű formát készíts. Mindig az egyik irányból haladj a másik irányába. Fogd a jobb oldali szárat, vidd át a következő fölött, majd a következő alatt, és megint a következő fölött. Ezt a fonást folytasd! A végén a tészta szárait csípd össze, és hajtsd be a kalács alá.
Helyezd a fonott kalácsot, egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és kend meg a tetejét tojással. Hagyd még a tésztát 30 percig állni, és ismét kend be a tetejét tojással. Szórd meg a tetejét jégcukorral.
6. 180 C fokon süsd meg a kalácsot nagyjából 30 percig.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.