tóth gabi
A narancs és a répa már bizonyította néhány gyümölcsturmixban, hogy nagyon jól kiegészítik egymást, de ilyenkor télen más ételben is kipróbálhatjuk ezt a két finomságot együtt.
Télen a hazai gyümölcsök vitamintartalma a tárolás folyamán folyamatosan csökken, de a citrusfélék, még ilyenkor is dúskálnak a vitaminokban. Táplálkozási szempontból a sárgarépa legnagyobb értékét magas bétakarotin-tartalma jelenti, de ez a zöldség más karotinokban is bővelkedik (Pl. alfa-karotin). A narancs és a répa együtt pedig arról híres, hogy segítik a test méregtelenítő folyamatát. Ráadásul ez a két alapanyag rendkívül alacsony kalóriatartalmú, így bármelyik diéta kiegészítője is lehet. Egy narancsos-répás finomság, szuper egészséges, sőt tele van antioxidánsokkal és C-vitaminnal is.
Hamarosan kezdődik a húsvéti böjt, ezt a receptet érdemes arra is félretenni. A sárgarépa egy nagyon hatékony zöldség, támogatja szervezetünk méregtelenítési folyamatait. Rendkívül egészséges étel, amely mindenkinek egyaránt ajánlott.
Hozzávalók:
Elkészítés:
1. Vágjuk össze a hagymát, és dinszteljük meg. Ezután karikázzuk fel a sárgarépát és a hagymával együtt pároljuk kb. 5 percig. Öntsük rá a facsart narancslevet, szórjuk bele a reszelt narancshéjat, és adjunk hozzá egy kis sót. Öntsük fel annyi vízzel, hogy épp csak ellepje a répát, és lassú tűzön főzzük puhára.
2. Ha megfőtt, botmixerrel aprítsuk fel és öntsük fel annyira, hogy megmaradjon a krémleves állaga. Tetejét díszíthetjük egy kis friss petrezselyemmel.
2. Narancsos répatorta:
Ez egy könnyen elkészíthető, diétás tora receptje. A barnacukor esetleg eritrittel is kiváltható benne, a liszt is helyettesíthető, zabliszttel!
Hozzávalók:
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt. A tortaformát vajazzuk ki és lisztezzük be.
2. Reszeljük le a répát a tésztához, és keverjük össze a durván darált dióval. Egy tálba szitáljuk a lisztet, adjuk hozzá a sütőport és a fűszereket, a reszelt narancshéjat, majd jól keverjük el. Verjük a tojást habosra, öntsük bele az olajat, a cukrot, majd a répás keveréket, és végül gyorsan forgassuk össze a lisztes keverékkel.
3. Öntsük a masszát tortaformába, és süssük meg. Fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy átsült-e a tészta. Vegyük ki a tepsiből, és hagyjuk kihűlni.
4. A Keverjük el a máz hozzávalóit, öntsük rá a kihűlt sütire. Simítsuk el kanállal, hogy egyenletesen fedje el a tortánkat. Tegyük be a hűtőbe, és hagyjuk, hogy megdermedjen.
A tetejét marcipánnal, vagy darált dióval, mandulaszeletekkel díszíthetjük.
Téli vitaminlekvár:
Hozzávalók:
Elkészítés:
1. Pucoljuk meg a répákat, vágjuk fel vastagabb karikákra, és 6 dl vízben kezdjük el főzni.
2. Jó fél óráig főzzük, amíg meg nem puhul, majd turmixoljuk össze.
3. Adjuk hozzá a narancsok és citromok kifacsart levét, és a barna cukrot.
4. Tegyük vissza főni nagyjából még 10 percre.
5. Forrón üvegekbe töltjük, zárjuk le, és állítsuk fejre 10 percre.
Jó étvágyat!